Portretten: croppen of juist niet?

Portretten: croppen of juist niet?

Liesbeth Wesdijk 1405
Fotograferen leer je door vallen en opstaan, zeker als je bezig bent je eigen stijl te ontwikkelen. En of en vooral hoe je een foto bijsnijdt oftewel cropt, valt daar ook onder. We geven je een aantal tips voor het croppen van portretfoto's.

Er zijn een aantal gouden regels betreffende het bijsnijden van portretfoto's. En natuurlijk zijn regels er om gebroken te worden, zeker als je je eigen stijl wilt ontwikkelen. Maar om de regels te breken, zul je ze eerst moeten beheersen.

1) Crop met je camera

Als je een bepaald beeld in je hoofd hebt, schiet hem dan ook op die manier. Je kunt de veilige weg nemen en de foto met meer ruimte maken, maar durf eens echt dichtbij je model te komen. Dit heeft ook nog twee andere voordelen, namelijk:

  • Je achtergrond zal mooier wazig zijn door het inzoomen, zonder storende elementen.
  • De kwaliteit van de foto is beter, doordat het groter is. Door croppen, maak je de afbeelding die je overhoudt kleiner.

2) Snijdt niet af waar het buigt

Dat klinkt krom, maar ik zal het uitleggen. Het maakt je model er niet mooier op als je het lichaam 'afsnijdt' op de gewrichten zoals de knieën, ellebogen, polsen etc. Het staat gewoon een beetje raar, probeer het maar eens uit.

3) Het hoofd croppen

Probeer te vermijden dat je het hoofd bij de kin afsnijdt. Je amputeert het dan feitelijk. Het is veel mooier om een deel van de hals te laten staan. Ook geeft het een beter beeld als de ogen op 1/3 van de bovenkant van de foto staan. Denk om de regel van derden.

4) Meerdere mogelijkheden

Zorg dat je tijdens de shoot in diverse posities en afstanden fotografeert. Zo houdt je alle opties open. Fotografeer niet alleen verticale portretten, maar ook horizontaal, waarbij je b.v. het model ruimte aan één kant geeft. Maar ook vierkant is een optie. Soms is heel dichtbij, met het hoofd vol in beeld mooi, maar soms is met wat ruimte aan de bovenkant beter.

5) Experimenteer

Gebruik bovenstaande punten als suggesties en ga er mee aan de slag om je eigen stijl te ontwikkelen. Pak een portretfoto en crop die op allerlei manieren, net zolang tot jij vind dat het zo beter is dan het origineel. Maak verschillende crops en vergelijk ze met elkaar. Een ieder vind iets anders mooi en heeft zijn eigen stijl en manier van werken. Het gaat er om wat jij mooi vind in een bepaald beeld.

De foto's bij dit artikel heb ik zelf gemaakt. Eigenlijk is het 1 foto, waarvan ik 4 verschillende crops heb gemaakt. En daarvan heb ik bij eentje expres fouten gemaakt in de crop. Als je weet welke crop echt fout is, zet dat dan in de comments!

Veel plezier met croppen, of je dat nu met je camera doet of in de nabewerking. Heb jij een mooi portret gemaakt, plaats hem dan in onze gallery. Bij deze foto van Elisabet Vergote kun je mooi zien hoe verrassend een andere hoek werkt. Meer over het bijsnijden van portretfoto's kun je hier lezen.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

LiesbethWesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanLiesbeth