Portretfoto's maken in de herfst

Portretfoto's maken in de herfst

Eefke Burg 3543

Het maken van portretten in de herfst kan uitdagend zijn: geen enkel seizoen is zo onvoorspelbaar en heeft zoveel beweging in zich als de herfst. Goede foto's die zijn gemaakt in de herfst lijken een bijzonder mooie gloed te hebben en een warmte die je in de andere seizoenen minder terugziet. Hoe krijg je deze prachtige herfstfoto's?

Portretfoto's maken in de herfst

Tekst en fotografie: Eefke Burg
Modellen: Romy van der Hijden & Noortje Burg
Make-up en haar Romy: Michelle van der Hijden

Tips voor portretfoto's in de herfst

#01 Kies bewust voor welke kleur kleren je het model aan laat doen

In de foto van model Noortje heb ik haar bewust een kleur laten dragen die niet in de herfst terugkomt. Hierdoor springt haar jurk echt van het beeld. Toch kan het ook goed werken om juist wel de kleuren van de herfst te gebruiken, zoals je terug kan zien in de andere foto's. Op deze manier vloeken de kleren van je model nooit met de achtergrond en weerkaatsen de warme tinten van de herfst via de kleding op je model. Model Romy past dan ook heel goed in haar omgeving.

#02 Laat je model interactie aangaan met haar omgeving

Van het vasthouden van takken tot het spelen met bladeren: interactie van je model met de omgeving zorgt ervoor dat je beweging in je beeld krijgt én dat het model iets te doen heeft waardoor deze niet ongemakkelijk op de foto komt. Ga daarnaast niet alleen fotograferen tijdens mooie dagen, maar zorg er ook voor dat je juist de winderige dagen meepakt. Vallende bladeren en zwiepende bomen in je achtergrond geven een mooie dynamiek aan je foto's. Romy heeft een herfstboeket vast, wat ervoor zorgt dat ze tijdens de shoot steeds iets om handen had.

Portretfoto's maken in de herfst

Fotografie: Eefke Burg

#03 Staar je niet blind op één pose in één omgeving

Hoewel ik tijdens mijn fotoshoot met Romy veel verschillende locaties heb aangedaan, kwam ik pas aan het einde van de dag (toen het licht al bijna weg was) bij de mooiste locatie waar we foto's konden maken. Het helpt om vooraf je locatie al volledig te bekijken en alvast een rondje te maken in de omgeving die je wil gaan fotograferen. Op deze manier scout je de perfecte locatie voor je shoot. Ga ook weer niet te vroeg verkennen: de kleuren en omgeving veranderen in de herfst zo snel dat één week al een heel groot verschil kan maken. 

Daarnaast is het goed om niet te lang in één pose te blijven hangen. Je hebt soms de neiging om één shot perfect te maken, maar soms inspireren andere achtergronden je model om dat te doen waar je op zoek naar bent.

#04 Speel met het diafragma

Als je een objectief hebt dat op f/1.4 kan fotograferen of zelfs nog lager, dan heb je soms de neiging om alleen dit diafragmagetal te gebruiken. Maar waarom ging je naar buiten? Dat was waarschijnlijk vooral om de prachtige natuur te kunnen fotograferen. Het is daarom handig om jouw herfstfoto's soms te benaderen als een natuurfoto en daarin de omgeving juist veel te laten spreken. Dit kan het beste vanaf hogere diafragmawaardes.

Portretfoto's maken in de herfst

Fotograaf: Eefke Burg

#05 Meest voorkomende problemen voorkomen bij portretfoto's in de herfst

De grond is in de herfst vaak nat. Je model heeft waarschijnlijk uren voorbereiding gehad aan kleding maar je wil soms wel interactie door ze bijvoorbeeld op de grond te laten zitten of liggen. De oplossing? Kleden in neutrale herfstkleuren of matte vuilniszakken waar je model op kan zitten.

De wind is fantastisch, maar je make-up & hair artist gaat het je wellicht niet in dank afnemen als het haar overal in het gezicht van je model zit. Zorg ervoor dat je jouw model zo positioneert dat het haar van het model weg waait. Neem ook wat sterke haarspray mee voor de moeilijke momenten. Blijft de wind je plagen? Als je een assistent mee neemt, kan deze een reflector vasthouden om de wind te blokkeren.

Portretfoto's maken in de herfst

Fotograaf: Eefke Burg

Ondanks dat het prachtig weer kan zijn op foto's, kan het buiten nog best fris zijn. Zorg er dan ook altijd voor dat je genoeg warme kleding meeneemt voor de momenten dat je niet aan het shooten bent. Ook handig: het schieten van testshots als het model nog wel een jas aan heeft. Zorg ervoor dat de jas die je meeneemt past in je kleurenpalet. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik testfoto's heb gebruikt omdat ze toevallig heel mooi waren.  

Deel ook jouw tips voor betere portretfoto's in de herfst

Heb je ook tips voor betere portretfoto's in de herfst? Deel ze met ons in de opmerkingen hieronder.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke