Zorg voor een natuurlijke pose

Portret-tip: zorg voor een natuurlijke pose

Jasper van Bladel 1345

Soms zien we portretfoto’s voorbij komen waarin het model op de meest vreemde manieren geposeerd staat. Onze tip: zorg voor een natuurlijke pose waarbij je model zich fijn voelt.

De pose van je model is ontzettend belangrijk in een foto, want de pose bepaalt mede de compositie van je hele beeld. Daarom is het van belang te zoeken naar een natuurlijke pose. Op een portretfoto valt het meteen op als een pose niet natuurlijk oogt of onwennig is voor het model. Denk maar eens aan wat een model met zijn of haar handen kan doen op de foto. Een hand onder het gezicht of in de zij kan heel fraai zijn, maar is dat juist niet als het voor je model geen natuurlijke pose is. 

Op deze foto lijkt het model volledig op haar gemak

Bestudeer je model

Bestudeer je model vooraf goed en kijk hoe hij of zij normaal staat, zit of loopt. Probeer je bevindingen in je aanwijzingen te gebruiken en schroom niet om af en toe te vragen aan je model of hij of zij zich ‘goed’ voelt bij een bepaalde pose. Je kunt ook vragen naar wat je model normaal gezien zou doen met zijn of haar handen als er geen camera in het spel zou zijn. 

Lachen

Dit geldt niet alleen voor de lichaamshouding van je model, maar ook als het gaat om lachen of niet lachen op de foto. Als iemand normaal nooit breeduit lacht is het vreemd om hem of haar wel breeduit lachend op de foto te zetten. 

Het belangrijkste punt dat we willen maken is eigenlijk dit: zorg dat de pose natuurlijk is of voelt voor je model. Pas dan ‘klopt’ een foto en is de shoot zowel fijn voor het model als de fotograaf.

Dit is wat ons betreft een voorbeeld van hoe het misschien niet moet. In de natuur op een autoband gaan liggen klinkt en voelt voor veel mensen als onnatuurlijk. Maar let op: dat heeft ook met persoonlijke smaak en voorkeur te maken. Als jij dit wel mooi vindt of je model zich er fijn bij voelt zijn wij de laatsten die je tegenhouden om een dergelijk portret te maken.