Portret-tip: Durf dichtbij te komen

Portret-tip: Durf dichtbij te komen

Jasper van Bladel 2694

Veel fotografen maken foto’s van gebouwen of landschappen, maar vinden het moeilijk om personen te fotograferen. Een familiefoto lukt wel, maar een geposeerd portret is een stap te ver. Een portret maken is dan ook een erg persoonlijke oefening, het is van belang dat je een goed contact hebt met je model en jezelf vrij voelt om in die situatie dichtbij te komen.

Het ligt aan de gebruikte lens hoe dichtbij precies nodig is, maar uiteindelijk heb je tijdens het maken van een portretfoto een intensief contact met je model.

Het is goed om vooraf en tijdens de shoot informeel met je model in gesprek te gaan. Doe dit niet geforceerd, maar gewoon zoals je met ieder ander persoon zou praten. Als je elkaar een beetje leert kennen is het gemakkelijker om de spanning wat weg te nemen. Want hoe je het nu wendt of keert, het maken van een portret is voor de geportretteerde vaak spannend. Zeker als diegene niet vaak geportretteerd wordt. Bij bekende mensen is dat bijvoorbeeld anders, die zijn het gewend en zullen daardoor minder gespannen zijn.

Keuze

Ook hier is weer een keuze te maken, want wil je een geposeerd portret of juist een spontane foto?  Het is goed deze keuze te maken, want dan weet je model ook waar hij of zij aan toe is. Als je kiest voor een geposeerde foto is het goed om aanwijzingen te geven over waar je model precies moet staan, welke kant opgekeken mag worden én wat voor een gezichtsuitdrukking verwacht wordt.

Spontaan

Een meer spontaan portret kan mooi zijn als je mensen in hun eigen huis of omgeving wilt portretteren. Je loopt dan gewoon een rondje door het huis en maakt af en toe een portretfoto op een mooie locatie. Bijkomend voordeel: zo kom je misschien op plekken die erg fotogeniek zijn, maar die je eerder nog niet gezien had. Bereid je model wel voor op het feit dat je zomaar een portret kunt gaan maken, tijdens jullie gesprek of rondleiding. Je zult zien dat als je dit netjes aankondigt er geen ongewenste situaties kunnen ontstaan. Mocht je tijdens de ‘spontane’ shoot foto’s nét missen of locaties zien waar je toch nog graag een foto zou willen maken, kun je dit gerust aangeven. Als je weet wat je aan elkaar hebt gaat een shoot vaak heel erg gemakkelijk en is het voor zowel fotograaf als model een leuke bezigheid.