Photoshop tutorials met een vleugje fantasy

Redactie digifoto Starter 3017

Soms wil je nét iets anders doen met je foto’s. Bekijk voor inspiratie de fantasy tutorials van Rafy A.

YouTube-maker Rafy A neemt je mee

YouTube -tutorial maker Rafy Alfazri, ook wel bekend als Rafy A, valt op door zijn creatieve manier met omgaan met de werkelijkheid. In al zijn tutorials zoekt hij de grenzen op van de realiteit door uitgebreide edits in Photoshop. In zijn fantasy tutorials, leert hij je de kneepjes van het vak. De tutorials zijn handig om te volgen, want je leert ook vaardigheden die je bij het nabewerken van ‘normale’ foto’s handig van pas kunnen komen. In zijn video’s van gemiddeld 20 minuten leer je in een korte tijd ontzettend veel van Photoshop.

De lichtinstellingen natuurlijk maken

In deze Photoshop manipulatie (de hoofdafbeelding van dit artikel), voegt hij een vrouw in een witte jurk samen met een wolk. De vrouw lijkt hierdoor te zweven op een witte wolk. Rafy A doet veel moeite om de lichtomstandigheden in de verschillende lagen van foto’s die hij gebruikt hetzelfde lichtinstellingen na te bootsen. Technieken die hij hiervoor vaak gebruikt zijn onder andere dodge en burn. Kleuren trekt hij gelijk met Color Balance, Hue/Saturation en Curves Lagen binnen Photoshop zet hij niet in als normale lagen, maar vaak gebruikt hij de functies overlay en multiply.

Spelen met verschillende elementen van fantasy

Vaak speelt hij met verhoudingen tussen de verschillende elementen. In deze fantasy Photoshop tutorial bijvoorbeeld (zie afbeelding hierboven), zie je dat hij een hele kleine vrouw afbeeldt met een enorme hond. Hij let er daarbij op, dat de onderwerpen uit zijn foto nog steeds met elkaar lijken te communiceren, door ze in elkaars zichtveld te laten bewegen. De foto’s die hij gebruikt zijn geen ‘platte’ knip en plak compilaties, maar door de inzet van onscherpte in het beeld, lijken de beelden niet zozeer echt, alswel overtuigend in hun fantasy realiteit.

De fantasy van alledag

Soms blijft hij dichter bij de realiteit. Deze krijgt dan een dromerige sfeer mee, waardoor deze toch past bij de fantasy beelden die Rafy A normaal gesproken presenteert. In deze tutorial, plaatst hij een man op een boot die uitkijkt over een zonsondergang. Door de bovenste laag te spiegelen, laat hij de lucht in het water reflecteren. Rafy A werkt vaak met vignettering, waardoor de foto een natuurlijker karakter krijgt. Dat doet hij ook in deze fantasy tutorial. De technieken die hij gebruikt zijn vrij geavanceerd, maar doordat je alles in beeld ziet, kan je deze toch makkelijk volgen.  

Wil je meer weten over Photoshop? Bekijk ook dit artikel.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie