panning uitgelegd
‘Panning’ (spreek uit penning) is een techniek die je kunt gebruiken bij bewegende onderwerpen. Het is bedoeld om in beweging in je foto op te nemen, zodat meteen duidelijk is dat het niet om een statisch onderwerp gaat. De techniek wordt veel gebruikt in sportfotografie, maar is toepasbaar op alles wat (snel) beweegt.
Panning
Je zet je sluitertijd iets langzamer, want een snelle sluitertijd ‘bevriest’ de scène. En dat is juist niet wat je wilt. Panning is eigenlijk het ‘meetrekken’ van de camera met de beweging. Het gaat het beste als de beweging van rechts naar links of van links naar rechts gaat. Zeker als je een statief gebruikt, wat is aan te raden voor hele snelle objecten zoals auto’s. De horizontale beweging is met elke statiefkop gemakkelijk te maken.
Engelsman Gavin Hoey deed Amsterdam aan om ons een uitleg te geven over panning, aan de hand van fietsende mensen.
Hoey zet de camera op Tv of S, zodat je de sluitertijd zelf instelt en de camera de bijpassende instellingen kiest. Hij zet de camera op continue autofocus, om te zorgen dat de fietsers scherp zijn.
Zoals Hoey uitlegt, is de sluitertijd die je kiest afhankelijk van de lichtomstandigheden en het objectief dat je gebruikt. Er is dus geen standaard recept voor de sluitertijd in een panning foto. Een kwestie van experimenteren dus.