Palette Gear: fotobewerking met ‘echte’ knoppen

Redactie digifoto Starter 1125
Vroeger was fotograferen nog een echt ambacht. Je deed eigenlijk alles met je handen: fotograferen, ontwikkelen en afdrukken. Nu nog steeds, al zit er voor de ontwikkel- en afdrukfase wel altijd een computer tussen. Palette wil fotobewerking intuïtiever en sneller maken, door middel van fysieke knoppen en sliders voor je favoriete bewerkingen. Hoe werkt dit in de praktijk?

Eigenlijk is het een heel eenvoudig idee. Vervang de digitale sliders die je met je muis bedient met knoppen en echte sliders en je hebt een Adobe Photoshop of Lightroom fysiek voor je staan op je bureau.

Alle bewerkingen en acties die je normaal gesproken met je muis uit zou voeren doe je nu eenvoudig met de echte knoppen. Dat is fijn, want het maakt het bewerken een stuk minder digitaal. Kortom: het voelt weer iets meer als een ambacht. Palette Gear bestaat uit een aantal modules die je aan elkaar kunt koppelen. Dat gebeurt via magneten en je kunt de indeling van je knoppenveld dus helemaal zelf bepalen. Ook de hoeveelheid knoppen is niet in beton gegoten, je kunt tot 18 knoppen aan het basiselement koppelen.

Gemakkelijk

Het toewijzen van functies aan de knoppen gaat heel eenvoudig. Via de website van Palette download je een besturingsprogramma waarin je de knoppen elk afzonderlijk een functie toe kunt wijzen. Die functies zijn afhankelijk van het programma waarmee je op dat moment werkt. Palette kan zowel overweg met Adobe Photoshop als Lightroom, naast nog vele meer programma’s. Ook als je video’s wilt bewerken of muziek wilt editen kan dat met Palette Gear. De hele installatie is overigens erg gemakkelijk, een kind kan de was doen.

Profielen

Je kunt dus in totaal 18 verschillende modules aan de basismodule koppelen, toch heb je in veel gevallen aan vier of zeven knoppen (de Starter- of Expertkit) genoeg. Dat komt doordat je verschillende profielen aan kunt maken en dus feitelijk talloze verschillende functies aan de knoppen kunt toewijzen. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘navigatieprofiel’ aanmaken of een ‘kleur en contrastprofiel’. Eén van je knoppen dient dan als knop om te switchen tussen je profielen. Heel handig en intuïtief. Om de helderheid en duidelijkheid nog verder te vergroten kun je ook nog de kleuren van de modules aanpassen. Zo zou je in je ‘navigatieprofiel’ kunnen kiezen voor de kleur groen voor vooruit en rood voor achteruit.

Snel

Bewerken met Palette heeft een aantal voordelen. Zo is het heel intuïtief, je hoeft (na een korte gewenningstijd) je ogen niet meer van je beeld af te halen om het te bewerken. Dat scheelt aanzienlijk in de tijd die je kwijt bent aan fotobewerking. Daarnaast werkt het nét wat preciezer dan met een muis. Met een knop of een slider kun je nuances nét wat fijner aangeven. 

Conclusie

Het werken met Palette Gear is ons erg goed bevallen. Palette werkt heel intuïtief en daardoor snel. Het installeren is een eitje en ook het instellen van de functies is helemaal niet moeilijk. Maar het belangrijkste argument moet toch zijn dat het gewoon heel fijn aanvoelt om je foto’s te bewerken met fysieke knoppen. Fotobewerking wordt bijna een ambacht. En als laatste, dat moeten we toch even zeggen, ziet Palette er ook nog eens goed uit.

Prijs: € 249,99,- (Starter kit) € 369,99,- (Expert kit) € 619,99 (Professional kit)

W: palette-gear.com

++ Werkt intuïtief en snel
++ Gemakkelijke installatie

Streamers

‘Alle bewerkingen en acties die je normaal gesproken met je muis uit zou voeren doe je nu eenvoudig met de echte knoppen’

‘Het toewijzen van functies aan de knoppen gaat heel eenvoudig’

‘Palette werkt heel intuïtief en daardoor snel’

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie