Oude camera's omgetoverd tot kunstwerken

Oude camera's omgetoverd tot kunstwerken

Jooshua Franssen 2767
Wanneer een camera versleten of stuk is wordt het vaak weggegooid, vooral als het een oudere camera betreft. Je kunt er dan voor kiezen een verzameling te houden, maar je kunt ook kunstwerken maken. Michael Vivona geeft oude camera's een tweede leven met zijn unieke creaties.

Voor de één is een oude camera een verzamelobject, voor de ander een nieuwe vorm van kunst en creaties. De Amerikaanse Michael Vivona valt in de laatste categorie. In zijn vrije tijd maakt hij van oude camera's en andere apparaten nieuwe figuren, zoals robots, hondjes, maar ook allerdaagse voorwerpen zoals een bord met tekst voor aan de muur en zelfs tafels. Hij geeft oude voorwerpen een nieuw leven.

Foto © Michael Vivona

Michael kan niet met zekerheid zeggen wanneer of hoe het is begonnen. Op zijn etsy-pagina staat ook dat hij niet van plan is met pensioen te gaan met de verkoop van zijn creaties, maar wel dat zijn voorwerpen te koop zijn, puur zodat hij verder kan met zijn hobby. Wel weet Michael ons te vertellen dat het begonnen is bij een lokale kringloopwinkel. Michael: 'Ik liep mijn lokale kringloopwinkel binnen en vond in een kamer achterin een grote verzameling van oude cameras en projectoren. Toen ik naar een oude projector keek die daar tussen lag, zag ik een soort van lichaamsvorm. Snel pakte ik enkele oude camera's om als benen te gebruiken en vormde een diaprojector als ideale 'hoofd' voor mijn creatie. Dit heb ik allemaal in de winkel gedaan. Ik heb geen moment getwijfeld en heb meteen alle spullen gekocht, ben direct naar huis gegaan en heb mijn eerste creatie meteen in elkaar gezet. Het resultaat is een unieke creatie, een creatie die ik nog steeds thuis heb staan.'

Zippo en andere creaties

Foto © Michael Vivona
Zippo is Michael's eerste creatie uit oude cameraonderdelen

'Dit is 'Zippo' en hij is één van mijn favorieten, vooral omdat hij mijn eerste creatie is. Na 'Zippo' heb ik nog vele andere figuren gemaakt en verschillende camera gerelateerde robots verkocht. De personen die mijn creaties kopen hebben een soort van connectie met de gebruikte voorwerpen, vaak vanwege hun ervaring en herinneringen aan de oude technologie. Sindsdien gaat er geen dag voorbij dat ik niet in mijn werkplaats sta om iets te maken.'

Foto © Michael Vivona

'Dit groene hond figuurtje is ook één van mijn favoriete beeldwerken, omdat hij op mijn Basser hond "Bubba" lijkt. Maar ik maak niet alleen maar camera gerelateerde voorwerpen, ik maak eigenlijk van alles uit losse onderdelen om het een nieuw leven te geven, zolang ik het er maar anders uit kan laten zien'. Wil je meer werk van Michael bewonderen, kijk dan eens op zijn facebook- of estypagina, waar je ook zijn kunstwerken kunt bestellen.

Foto © Michael Vivona

Foto © Michael Vivona

Foto © Michael Vivona

Foto © Michael Vivona

Met dank aan Micheal Vivona voor het beschikbaar stellen van zijn afbeeldingen

afbeelding van Jooshua Franssen

JooshuaFranssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJooshua