Originele macrofotografie

Amy Schutte 899
Macrofotografie is erg leuk om te doen. Het opent een nieuwe wereld aan mogelijkheden. Maar soms is het even lastig om die mogelijkheden te zien.

Het kan zijn dat je steeds met min of meer dezelfde foto’s thuiskomt. Vaak circuleer je ook steeds tussen dezelfde plaatsen, dus dat is niet eens zo gek. Met deze tips kom je wellicht weer op nieuwe ideeën voor macrofotografie.

Ga dichterbij

Veel fotografen hebben de neiging om het onderwerp dat ze fotograferen herkenbaar in beeld te willen brengen. Dat is niet zo gek, want fotografie is deels het documenteren van de wereld om je heen. Maar je kunt eens variëren met een meer abstracte benadering, zeker in macrofotografie. Ga eens heel dichtbij je onderwerp. Weliswaar verlies je nu het grotere geheel, waarin je het onderwerp herkent in zijn omgeving, maar hiervoor krijg je een heel ander beeld terug. Vormen, kleuren en patronen maken ook een aantrekkelijke foto.

Licht is alles, ook voor macrofotografie

Bij macro zit je heel dicht op het onderwerp, dus het is vaak al een uitdaging om voldoende licht te hebben. Maar let ook op de kwaliteit van het licht. Die is net zo belangrijk als bij andere vormen van fotografie, en geeft ook hier sfeer aan je foto. Ook bij macro geven de gouden uren je mooi zacht, warm licht. Vroeg opstaan dus, of net voor zonsondergang aan de slag gaan. Als je overdag aan het fotograferen gaat, kun je dat het beste op een bewolkte dag doen om harde schaduwen te voorkomen. Kom je er echt niet onderuit om op een zonnige middag te fotograferen? Zoek dan de schaduw op, of gebruik een flitser.

Standpunt in macrofotografie

Veel onderwerpen voor macrofotografie bevinden zich laag bij de grond. Het is verleidelijk om de foto dan iets van boven te maken. Zelfs al ga je door je knieen, dan nog heb je een hoek naar beneden. Probeer daarentegen eens heel laag te gaan. Een paddenstoel ziet er heel anders uit vanaf een laag standpunt, reusachtig! Probeer ‘ooghoogte’ te pakken, ook als het onderwerp geen ogen heeft. Ga op gelijke hoogte met het onderwerp staan, zitten of liggen. Een andere prettige hoek voor macro is recht naar beneden. Je moet dan dus boven het onderwerp ‘hangen’. Vaak zie je de patronen in je onderwerp dan extra goed. Natuurlijk kun je zelf je hoek bepalen en kiezen wat voor jou werkt. Maar zorg voor variatie.

Geef de achtergrond aandacht

Ook de achtergrond is belangrijk bij macro. Vaak is het, over het algemeen, een kleiner onderdeel van je foto omdat je dicht op het onderwerp zit. Maar het is zeker wel belangrijk. Zorg voor een achtergrond zonder afleidende elementen, bij voorkeur in één kleur. Het liefst ook nog een kleur die mooi bij het onderwerp past, bijvoorbeeld een tegengestelde kleur of eenzelfde kleur in een andere nuance. Soms heb je niet direct een fijne achtergrond, maar door je standpunt net wat te veranderen kan het ineens veel beter worden.

Voor macrofotografie zijn de mogelijkheden, wat onderwerpen betreft, eindeloos. Begin eens in je eigen tuin of balkon, of ga naar het park. Zelfs dicht bij huis kun je verrassende foto’s maken!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy