Open Call: nieuwe editie Rotterdam Photo 2022 XL

Redactie digifoto Starter 805
Na een zware coronaperiode, komt Rotterdam Photo terug. Sterker dan ooit, met een XL editie. Wil jij jouw werk presenteren of ben je geinteresseert om het festival te bezoeken? Lees dan snel verder.

Rotterdam Photo is een jaarlijkse fotobeurs met een echte festival flair. Tijdens Art Rotterdam Week hebben kunstliefhebbers de mogelijkheid om een groot aanbod aan kunst- en designevenementen te bezoeken. Het evenement viert het brede spectrum van fotografie zoals het zich presenteert in onze hedendaagse beeldcultuur. Met een combinatie van tentoonstellingen in het Nederlands Fotomuseum, verandert de Kop van Zuid (locatie onder voorbehoud) van 10 tot 13 februari 2022 tot dé one stop-hub voor fotografieliefhebbers.

Elk jaar nodigt het festival een breed scala aan onafhankelijke fotografen, al dan niet verbonden aan een galerie, uit om op de beurs te exposeren. Van amateurs tot beeldende kunst en van documentaire tot straatfotografie: fotografen zijn welkom om hun werk in te zenden via een open call rondom een actueel thema. Het doel is om een betaalbare tentoonstellingsruimte te bieden in tegenstelling tot de gebruikelijke kunst- /fotobeurzen. De geselecteerde fotografen krijgen de kans om hun werk te laten zien naast onze samengestelde tentoonstellingen en ons uitgebreid programma.

Deelnemende fotografen kunnen hun eigen werk verkopen en naast galeriehouders, kunstkopers en fotografieliefhebbers ook internationale kunstpersprofessionals ontmoeten. Geïnspireerd door de rijke geschiedenis van Rotterdam als havenstad, stelt het festival een tentoonstellingsruimte in hergebruikte zeecontainers ter beschikking aan geselecteerde fotografen. Het festival gebruikt de openbare ruimte van Rotterdam om fotografie buiten de ‘white-cube’ traditie te brengen.

Naast de tentoonstellingen organiseert Rotterdam Photo door de hele stad lezingen, workshops en een programma met muziek en tentoonstellingen op digitale schermen. Onze buren aan het Deliplein bundelen hun krachten om tentoonstellingen en ontspannende activiteiten aan te bieden. Straatverkopers, cafés en restaurants in de omgeving bieden ook heerlijk eten en heerlijke drankjes, zodat het publiek tijdens Art Rotterdam Week 2022 de rauwe en edgy ‘couleur locale’ van de coolste en meest opkomende wijk van Rotterdam, Katendrecht, kan proeven.

Thema 2022: The Human Blueprint

"Ik ben al een tijdje van mening dat het concept natuur een soort antropocentrisch concept is, ontworpen voor mensen, en dus niet strikt relevant voor het denken over ecologie. In feite zou het zelfs, om verschillende redenen, een beetje een ramp kunnen zijn. En de manier waarop het een beetje een ramp is, is dat het de menselijke van de niet-menselijke wereldscheidt door een soort van willekeurig esthetisch scherm.” – Timothy Morton

Voor de XL-editie van 2022 is Rotterdam Photo verheugd de lancering van de New Open Call aan te kondigen. Na het thema van vorig jaar PLANET HUMAN, blijven we dezelfde vragen stellen: Wie zijn wij, als mensen, naast het feit dat we bestaan? Wat laten we achter? Hoe drukken we onszelf uit? Wat is de rol van onze onvolkomenheden, de donkere kanten van ons collectieve bestaan? Maken zij ons menselijk?

Vandaag is het begrip "mens" meer dan ooit aan een evolutie onderhevig. En dit jaar nodigen we professionele en amateurfotografen uit om samen met ons na te denken over de blauwdrukken die wij, als mensen, achterlaten.

De crisis in verband met COVID-19 heeft ons allen zwaar getroffen en de wereld heeft haar aandacht en middelen volledig gericht op het overwinnen ervan. Een andere crisis is echter niet op te lossen met massavaccinatie en blijft zich elke dag ontwikkelen. Recente overstromingen in Duitsland, bosbranden in Siberië, abnormale temperaturen over de hele wereld, ontbossing, massaal uitsterven van dieren - deze problemen escaleren en hebben een systematisch karakter.

De vragen in verband met de menselijke activiteit en de nasleep ervan en zich op ecologische wijze bewust zijn van de toekomst betekent dat men zich ervan bewust is dat er wegen zijn met meer tijd en ruimteschalen waarop de mens zou moeten kijken en denken. Wetenschappers zeggen dat het gewicht van door de mens gemaakte objecten nu al groter is dan dat van levende wezens. Met andere woorden, het gecombineerde gewicht van al het plastic, de bakstenen, het beton en andere dingen die we in de wereld hebben gemaakt, weegt voor het eerst zwaarder dan alle dieren en planten op de planeet. Het gewicht van alle dingen die we produceren is de laatste tijd elke 20 jaar verdubbeld.

Dat betekent dat de dingen die we vroeger natuur noemden, niet meer helemaal natuurlijk zijn, ze gedragen zich niet meer als een mooie neutrale achtergrond voor onze menselijke activiteit. Delen van het decor vallen op ons en dat is pijnlijk. Sommige gaan open en we zien wat erachter zit - allerlei dingen die we niet wilden zien.

Onze soorten zijn de Aarde ingrijpend aan het veranderen. De PLANET MENS is niet langer metaforisch. En 2020 was niet alleen het jaar van de wereldwijde pandemie, maar ook het jaar waarin de door de mens veroorzaakte massa die van alle levende wezens in de wereld oversteeg. En als we doorgaan met deze grote versnelling zal het zichtbaar zijn in sedimenten en gesteenten miljoenen jaren in de toekomst. Dus vragen we welke blauwdruk we achterlaten? Hoe kunnen we onze relatie met de rest van de niet-menselijke omgeving om ons heen heroverwegen? En wanneer zullen we ophouden de ruimte van de planeet te zien als uitsluitend menselijk, een antropocentrische ruimte?

Fotografen kunnen hun werk insturen van 12 september 2021 tot 1 november 2021 om 23.59 uur PST. Het Rotterdam Photo Festival staat open voor inzendingen van verschillende media, zoals fotografie, installaties, performance, digitale kunst en documentair werk.

Meedoen? Klik hier.

Meer informatie over prijzen, voorwaarden en FAQ vind je hier.

Geselecteerde fotografen

De selectiecommissie heeft uit een breed scala aan inzendingen meer dan 120 fotografen geselecteerd om hun werk, gebaseerd op het thema PLANET HUMAN, tentoon te stellen tijdens Rotterdam Photo 2021. Er zijn zowel nationale als internationale fotografen geselecteerd, waarbij onder andere de intrigerende werken van fotografen als Roderik van Nispen, Dai Asano en Chris Lee zullen worden onthult. Zij exposeren hun werk samen met dat van gerenommeerde fotografen zoals Reiner Riedler, die beelden zal tonen van zijn project Pleasure Gardens. De tentoongestelde werken worden zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van meerdere zeecontainers geplaatst in Rotterdam (NL).

Meer informatie rotterdamphotofestival.com

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie