Erop uit!

Nog tot september te zien in Fotomuseum Den Haag

Christel de Wolff 1578
Eindelijk een dagje vrij maar geen zin in buitenactiviteiten? Er wachten genoeg fotomusea op jouw komst. Vandaag lichten we voor je uit: exposities in het fotomuseum van Den Haag. Je hebt nog de hele maand augustus om ze te bezoeken, sommige nog ietsje langer.

Jan Banning - Retroperspectief

Nog tot en met 2 september 2018
Meer informatie

Hoe breng je een abstract begrip als ‘bureaucratie’ in beeld? De Nederlandse fotograaf Jan Banning (1954) verbeeldt dit treffend in zijn serie Bureaucratics (2003-2007). In acht verschillende landen fotografeerde hij ambtenaren achter hun bureau; hij legt ze vast in een vrijwel lege hut in Liberia, met jachttrofeeën aan de wand in Texas, of tussen de stapels bijna versteende paperassen in India. Het is één van Bannings beroemdste fotoreportages waarin zijn belangstelling voor sociaal maatschappelijke en politieke onderwerpen sterk naar voren komt. Fotomuseum Den Haag toont deze en vele andere geëngageerde series, waaronder Troostmeisjes (2010) en de nooit eerder getoonde serie The Sweating Subject (2016), in Bannings eerste grote oeuvreoverzicht.

Het zwerversbestaan van  Alphons Hustinx

Nog tot en met 9 september 2018
Meer informatie

Fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972) en zijn vriend Theo Regout (1901-1988) rijden vanaf de Scharnerweg in Maastricht via het Midden-Oosten naar eindbestemming Herat in Afghanistan. Tijdens deze reis die acht weken duurt, maakt Hustinx ongeveer 250 foto’s en tientallen filmopnamen. Zijn stadsgezichten, landschappen en portretten geven een uniek en persoonlijk beeld van landen als Syrië, Irak en Perzië in de vroege jaren 30.Van 28 april tot 9 september is het werk van Alphons Hustinx te zien in het Fotomuseum Den Haag. Uitzonderlijk beheers van contrast in een tijdperk waar kleur schaars was - Hustinx is het bezichtigen waard. Van Maastricht naar Afghanistan in de vroege 19e eeuw: de reis van Hustinx en Regout werd vastgelegd, met als resultaat een prachtige kijk in de geschiedenis. Naast legio aan beeld is ook het dagboek verwerkt in de tentoonstelling. Beschreven daarin zijn foute papieren, gevangenisstraffen in het Midden-Oosten en het dagelijkse leven in een zand-gevulde A-Ford. 

Tonnis Post - Kribbes, varkens en een broodmager Groningen

Nog tot en met 9 september 2018
Meer informatie

Als kind kan fotograaf Dirk Kome (1976) zich tijdens regenachtige dagen uren vermaken met de schat aan foto’s, dia’s en filmmateriaal bij zijn opa en oma in Zuidland. Vermoedelijk is hier zijn sterke fascinatie voor historische foto’s ontstaan. Met deze beelden kan hij heen en weer reizen door de tijd. Sinds zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie probeert hij met fotografie een grip op de tijd te krijgen. Tot en met 9 september zijn de beelden van Tonnis Post, samengesteld door Dirk Kome, te bezichtigen.

Duizend woorden zeggen meer dan deze foto’s

Nog tot en met 2 september 2018
Meer informatie

In menige broekzak is tegenwoordig een smartphone met hierin opgeslagen een verborgen archief aan afbeeldingen te vinden. Voor zijn project Duizend woorden zeggen meer dan deze foto’s gaat Steven de Kok in de smartphones van zijn vrienden en familie op zoek naar de meest nietszeggende afbeeldingen – het soort dat zelden nog door iemand wordt bekeken, ook niet door de makers zelf. Tussen alle vakantiefoto’s, foto’s van katten en selfies zitten soms beelden die bij hem allerlei vragen oproepen. De Kok stelt er echter steeds maar één: waarom heb je deze foto gemaakt? Steven de Kok (Goirle, 1990) studeert Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. De onderwerpen die hij fotografeert, zijn doorgaans droog en alledaags. De Koks foto’s gaan echter nooit over voorwerpen of gebeurtenissen als zodanig, maar over de manier waarop deze banale dingen in beeld zijn gebracht en iets zeggen over de maatschappij. Daarnaast is de rol van fotografie in onze huidige samenleving een centraal thema in zijn werk.

Meer exposities

Natuurlijk is het Fotomuseum in Den Haag niet het enige museum waar je deze zomer nog heen kunt voor een mooie expositie. Hou de website van digifoto Starter in de gaten om op de hoogte te blijven van interessante exposities en andere foto-uitjes. Ook vind je in digifoto Starter magazine iedere editie een actuele agenda. Een abonnement sluit je hier af.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel