Nog betere zwart-wit foto’s

Amy Schutte 1404
Zelfs in de tijd van digitale fotografie, en dat is digitale kleurenfotografie, hebben zwart-wit foto’s nog een bepaalde magie. Haal het maximale uit je zwart-wit foto’s met deze tips.

Zwart-wit foto’s benaderen een iets andere aanpak. Soms worden ze ingezet om een foto te ‘redden’, maar steengoede monochrome foto’s vereisen een andere blik. En techniek.

zwart-wit, zwartwit, monochroom

Goede instellingen voor zwart-wit

Goede zwart-wit foto’s maak je in eerste instantie in kleur. De meeste camera’s geven je de mogelijkheid om direct zwart-wit (monochrome) foto’s te maken, maar er wordt dan al compressie toegepast in de camera. Om controle te houden over het eindresultaat, kun je daarom het beste de foto’s pas naar zwart-wit converteren in de nabewerking. Voor de meeste controle fotografeer je in RAW https://www.digifotostarter.nl/waarom-raw . Omdat in RAW veel informatie wordt opgeslagen, zijn de foto’s overigens altijd in kleur.

Contrast

Contrastrijke foto’s werken erg goed in zwart-wit. Veel fotografen zetten hun hard belichte foto’s, genomen in de middagzon, om die reden om. Heb je te maken met een groot contrast, groter dan het dynamisch bereik van je camera, dan kun je in de regel beter iets onderbelichten. Dat komt omdat overbelichting in zwart-wit foto’s erg storend is, over het algemeen storender dan onderbelichting. Al is dit geen vuistregel. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor HDR, en deze foto omzetten naar zwart-wit.

Plan zwart-wit

Veel fotografen besluiten pas in de nabewerking om een foto monochroom te maken. Dat blijkt toch mooier te zijn, het is dan vaak meer een redmiddel. Maar om nog betere zwart-wit foto’s te maken, kun je het ook omdraaien. Beslis van tevoren dat je zwart-wit gaat schieten. Dat betekent niet dat je je camera op deze instelling moet zetten, want het resultaat is beter wanneer je de conversie in de nabewerking doet. Maar, kijk met een andere blik. Automatisch zoek je onderwerpen die beter bij deze stijl passen.

Vormen en patronen

In zwart-wit werken we, zoals gezegd, vaak met grote contrasten. Om die reden kun je je foto’s bijna wat abstract maken. Zoek naar lijnen en patronen en bouw je compositie daar als het ware omheen. Helemaal als het sterke, scherpe lijnen zijn wordt dat in zwart-wit heel mooi.

zwart-wit, zwartwit, monochroom

Kleurcontrast

Probeer in je foto een sterk kleurcontrast op te nemen. Dat klinkt gek, want je foto wordt immers zwart-wit. Met kleurcontrast bedoelen we kleuren die ver van elkaar af liggen. Kleurtinten die dicht bij elkaar liggen (bijvoorbeeld geel en oranje) lijken in zwart-wit ook erg op elkaar. Om een sterkere foto te maken, is het dus handig om te zoeken naar tegengestelde kleuren. Natuurlijk helpt licht en donker ook.

Zwart-wit foto’s blijven een bepaalde magie houden. Door bewust op zoek te gaan naar monochrome beelden, worden je foto’s nog beter!

 


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy