Basiscursus: Productfotografie (deel 3 - aan de slag)

Basiscursus Productfotografie: Deel 3 - Aan de slag

Redactie digifoto Starter 5412
Bijna iedereen heeft wel eens wat gekocht of verkocht op Marktplaats. Vooral het plaatsten van een advertentie is nog een hele kunst. Een goede beschrijving, de juiste vraagprijs maar vooral: de foto's. Met goed beeldmateriaal heb je een stapje voor op de concurrentie. Maar hoe maak je nou precies goede foto's van producten? Vandaag deel 3: aan de slag.

Heb je het licht en de camera goed staan, dan kun je aan de slag. Draai het voorwerp om zijn as om te zien vanuit welke hoek je het beste kunt fotograferen. Eventueel kun je de lampen nog een stukje verschuiven, mocht je door dat draaien last krijgen van een schaduw die er eerst nog niet was.


De opstelling

Meestal werkt een driedimensionale compositie het beste. Fotografeer dus niet recht van voren, maar zet je object schuin naar de camera toe. Dat heeft ook als voordeel dat je maar twee foto's hoeft te maken om vier of meer kanten van het object te kunnen bekijken. Zoom ook in op belangrijke details of kleine beschadigingen.


Net als bij een echt hoofd, is het ook bij dit beeld het mooiste om schuin van voren te fotograferen. Het resultaat is een foto die professioneel oogt, ondanks de relatief simpele middelen waarmee deze gemaakt is.

Licht reflecteren

Ook zonder opnametent en kunstlicht kun je goede productfoto's maken. We gebruiken een aantal witte A4'tjes als achtergrond en een los velletje om licht te reflecteren. Als lichtbron gebruiken we een groot raam, waar geen direct zonlicht doorheen valt. Het licht valt nu vanaf één kant op je onderwerp, waardoor aan de andere kant schaduwen ontstaan. Door een wit vel papier of karton aan de andere kant van het voorwerp te houden, reflecteert dit het licht van het raam op het onderwerp en kun je deze schaduw wegwerken. Bij glimmende voorwerpen heb je daarnaast nog het voordeel dat je geen storende spiegeling krijgt. Vergelijk de twee foto's van de nietmachine eens .

Kom niet te dichtbij

De ene camera kan vanaf een kleinere afstand fotograferen dan de andere. Ga nooit dichterbij dan je camera aankan, je foto's worden dan onscherp. Je kunt beter vanaf een iets grotere afstand fotograferen en de loze ruimte die dan rondom je voorwerp ontstaat, later wegknippen. Voor websites heb je toch geen foto met meerdere megapixels nodig.

Referentie

Met een egale achtergrond is het lastig om objecten op grootte te schatten. Als het formaat wel belangrijk is, zoals bij sierraden, dan kun je een extra voorwerp in de foto opnemen. Dit kan simpelweg een liniaal zijn, maar ook een euromunt werkt prima. Iedereen weet immers hoe groot die ongeveer zijn.


Deze foto werd gemaakt in een MyPocketStudio. Slechts enkele minuten werk, maar voor de verzekering van grote waarde als de ring kwijtraakt of gestolen wordt.

Veilingwebsites

Marktplaats en eBay kennen de meeste mensen wel, maar er zijn meer websites waar je spullen kunt verhandelen. We zetten er een aantal op een rij:

  • www.marktplaats.nl
  • www.2ehands.nl / www.2ehands.be
  • www.tweedehands.net (Nederland en België)
  • www.speurders.nl (Nederland)
  • www.Ikkoop.nl (Nederland)
  • www.kijiji.be (België)
  • www.ebay.nl (Wereldwijd)

Houd morgen de website in de gaten voor deel 4. Daarin leggen we alles uit over het fotograferen van grote voorwerpen en kleding. De vorige delen teruglezen? Dat kan!

Deel 1: Instellingen
Deel 2: Praktische tips
Deel 3: Aan de slag
Deel 4: Grote voorwerpen en kleding
Deel 5: Nabewerking

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie