Wat te doen bij stof op de sensor van je camera?
Ken je dat, dat storende vlekje dat je in elke foto terugziet die op totaal verschillende locaties zijn gemaakt? Dan zit er waarschijnlijk een stofje op je sensor. Wij leggen uit waar het stof vandaan komt, hoe je er vanaf komt en hoe je het voorkomt.
Hoe komt er stof op je sensor?
Heel simpel, doordat je je objectieven vaak of niet op goede wijze wisselt. Vaak merk je het niet eens op en zie je de stofje alleen wanneer je egale vlakken fotografeert. Met name op lichte foto's (van een blauwe hemel bijvoorbeeld of een witte muur) verstoren de stofdeeltjes het beeld. Hoe kleiner de diafragmaopening (hoog f-getal, bijvoorbeeld f/8 of f/11), hoe beter je de stofjes ziet zitten.
Lees ook: Help! Krassen op je objectief, einde verhaal?
Hoe kom je er vanaf?
Voordat we je uitleggen hoe je kan voorkomen dat er stofjes op je lens vallen, leggen we eerst even uit hoe je er vanaf komt. Heb je de foto al gemaakt, dan kun je in je bewerkingsprogramma vaak wat corrigeren en het vlekje wegwerken. Beter is natuurlijk om je sensor te onderwerpen aan een goede reinigingsbeurt.
De eenvoudigste methode is om een simpel blaasbalgje te gebruiken. Activeer de 'sensor cleaning modus' op je camera. De spiegel zal opklappen en je kunt voorzichtig lucht in de camera blazen met het blaasbalgje. Het lukt meestal niet om hardnekkige stofjes op deze manier te verwijderen, hiervoor kun je speciale reinigingssetjes kopen, waarmee je het stof van je sensor kunt vegen. Dit kun je ook laten uitvoeren bij de meeste fotospeciaalzaken.
Kies je ervoor om de schoonmaakbeurt zelf uit te voeren? Lees dan even goed de handleiding van je camera zodat je niets beschadigt. Ga zeker niet aan de slag met 'gewone' schoonmaakspullen en kwastjes. Een sensor is een zeer gevoelig onderdeel en je kunt deze zomaar beschadigen.
Overigens hebben veel spiegelreflexcamera's tegenwoordig een stofreductiesysteem. Elke keer dat je je camera aan- of uitschakelt zal hij dan je sensor reinigen door deze te laten strillen. Dit werkt in praktijk prima, maar helaas zijn stofjes niet helemaal uit te sluiten. Heb je een wat oudere camera, dan beschik je meestal niet over deze functie.
Hoe voorkom je stof?
Veel belangrijker dan verwijderen, is echter het voorkomen van stof op je sensor. Als je geld over hebt, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om meerdere camera's aan te schaffen waarop je verschillende objectieven plaatst. Zo hoef je nauwelijks van objectief te wisselen. Wij snappen natuurlijk dat dit niet de ideale optie is.
Een goedkopere optie is om het moment waarop je je objectieven wisselt zo kort mogelijk te houden en je camera uit te zetten. Dit eerste zorgt er uiteraard voor dat er zo min mogelijk tijd is om stof binnen te laten. Het tweede heeft ermee te maken dat de sensor in feite een chip is waar spanning op staat. De sensor is dus statisch geladen en statische spanning trekt stofjes aan, in dit geval de stofjes die al in je camera aanwezig zijn.
Zorg er bovendien voor dat het onderste deel van het objectief – de kant die je in de camera schroeft – tijdens het wisselen zo min mogelijk wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Denk ook aan de locatie waar je je lenzen wisselt. Doe dit niet op een stoffige of winderige plek. Kun je niet anders dan in de wind je objectieven wisselen? Ga dan met je rug naar de windrichting staan en richt je camera naar beneden. Je kunt je camera ook afschermen met je jas of tas.
Lees ook: MasterClass Landschapsfotografie - een digitale speciale editie!