Bewegend water fotograferen? Check deze tips

Redactie digifoto Starter 1662

Of je nu al een tijdje fotografeert of wanneer je net bent begonnen: grote kans dat je wel eens een foto hebt gezien van een magische waterval. Het water op de foto lijkt zijdezacht en je hebt geen idee hoe de fotograaf het voor elkaar heeft gekregen om zo'n foto te maken.

Althans: tot en met nu. In dit artikel lees je namelijk meer over het fotograferen van bewegend water. Het maakt niet uit of dat water in een opblaasbaar zwembad zit of van de berg stort in de vorm van een waterval; jij kunt binnenkort óók bewegend water fotograferen zonder dat je onduidelijke beweging in je foto hebt. Check de tips in dit artikel.

Kijk goed naar de locatie van het bewegend water

Hoe fantastisch het ook is om een waterval te fotograferen; in Nederland zijn er geen benoemenswaardige watervallen te vinden die het oefenen met het fotograferen van bewegend water waard zijn. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de locatie waar je wil gaan fotograferen. Voor een te gek shot van een waterval moet je dus al gauw in het buitenland zijn. Let hierbij op de plek waar je gaat staan voor een lucky shot. 

Om de beweeglijkheid van het water goed op de plaat te krijgen, is het aan te raden om een waterval van onderaf te fotograferen. Vanaf boven zie je vaak minder goed hoe het water beweegt. Oefen je in Nederland? Dan kun je experimenteren met een opblaasbaar zwembad en het maken van golven of is een tripje naar zee de moeite waard. Houd de website van het KNMI in de gaten voor eventuele herfststormen zodat je een dag uitkiest met flinke golven.

Kies de juiste sluitertijd om bewegend water vast te leggen

Natuurlijk is de locatie niet het enige belangrijke onderdeel om bewegend water vast te leggen. Je moet ook weten met welke instellingen van je fotocamera je moet fotograferen. Om dat roomachtige of zijdezachte water goed op beeld te krijgen, moet je goed naar de sluitertijd kijken. Begin bijvoorbeeld met een sluitertijd van 1/10e seconde om al een beetje van dat sprookjesachtige effect te krijgen.

Dat betekent niet dat je niet met een kortere sluitertijd zoals 1/500e seconde een waterval kunt fotograferen. Dat is namelijk ook mogelijk, maar daarbij krijg je bijna ieder waterdruppeltje van de waterval te zien. Des te langer de sluitertijd is, des te waziger het water wordt. Daardoor krijgt het vallende water een wat mystiek uiterlijk waardoor het water er zachter uit gaat zien. In beide gevallen krijg je totaal verschillende foto's. Let er wel op dat je foto's ook minder gedetailleerd worden naarmate je de sluitertijd langer maakt.

Gebruik altijd een goed statief bij foto's van bewegend water

De meeste fotografen kiezen voor een lange sluitertijd om dat bijzondere effect te krijgen. In dat geval is het prettig om te werken met een goed statief. Je kunt je camera immers niet al die tijd volledig stil houden in je handen. Wat ook goed is om te weten, is dat er bij dit soort foto's vaak sowieso al gebruik wordt gemaakt van een kleiner diafragma. Daarmee wordt de scherptediepte groter.

Met een klein diafragma wordt de sluitertijd altijd al langer om al het licht te kunnen vangen dat er beschikbaar is. Om ook maar enige vorm van onscherpte door eigen beweging te voorkomen, is het aan te raden om een draadontspanner of zelfontspanner te hebben. Daarmee zorg je ervoor dat er een foto wordt gemaakt met een lange sluitertijd zonder dat de camera ook maar één seconde beweegt.

Let ook op de snelheid van het water bij waterfotografie

Wat tot slot interessant is om te weten, is dat je niet alleen te maken hebt met de sluitertijd van je camera maar ook met de snelheid van het water dat naar beneden dendert. Wil je bijvoorbeeld een waterval van 30 meter hoog in beeld hebben waarbij het water binnen tien seconden van boven naar beneden valt? Dan zul je zien dat het zachte effect op de foto's minder aanwezig is dan wanneer je slechts een deel van de waterval op de foto zet.

Dat heeft te maken met je belichtingstijd in combinatie met de tijd waarop het water de reis van boven naar beneden maakt. Stel je belichtingstijd is maar één seconde dan kun je beter een kleiner deel van de waterval in beeld brengen omdat je dan de hele 'val' in beeld hebt. Dat is misschien iets waar je je nog even in moet verdiepen, maar wat al wel interessant is om in je achterhoofd te houden voor het perfecte plaatje.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie