DIGIFOTO Awards

Review Olympus OM-D E-M1 mark III: Ongelimiteerd

Redactie digifoto Starter 804
De Olympus OM-D E-M1 mark III is de volgende stap na zijn voorganger uit 2016. Het waterbestendige design is bijna hetzelfde gebleven, maar het is de binnenkant die telt. Tijd om een kijkje van dichtbij te nemen.

Professioneel ogend en uiterst compact, zo laat de Olympus OM-D E-M1 mark III zich op het eerste gezicht omschrijven. Het is dan ook een klein beetje het kleine broertje van de Olympus E-M1 X. De hoeveelheid aan knoppen en iconen op de boven en achterkant kan in het begin wat overweldigend zijn, maar dit maakt de veelzijdige uitstraling van de camera helemaal af. De knoppen voelen in eerste instantie helaas niet allemaal even prettig aan, de draaiknoppen wat plastic achtig, met scherpe randen. Ook zitten de knoppen  op de achterkant wat dicht bij elkaar, zodat je met grotere vingers (of handschoenen) niet gemakkelijk blindelings te werk kunt gaan. Had Olympus dit anders kunnen doen? Nou nee, alleen door de camera (veel) groter te maken, en de geringe afmetingen en gewicht zijn nu juist een van de grote voordelen van dit model. Bovendien, na een poosje fotograferen, zal je merken dat de camera een stuk intuïtiever werkt dan de eerste indruk doet vermoeden. Een enorme plus is het kwalitatieve kantelbare LCD-scherm dat dienst doet als controlepaneel. Nieuw ten opzichte van de mark II is de joystick die in acht richtingen te sturen is, zodat je in no-time je autofocuspunt kunt verleggen zonder je oog van de zoeker te halen. Ook is er een wijzerplaat toegevoegd met vier Custom in te stellen modi (C1 t/m C4) en is er een USB-C-poort toegevoegd. Net als de E-M1X laad je de camera nu razendsnel op, eventueel via een powerbank. Let wel op dat je niet kunt opladen en fotograferen tegelijk.

Aan de binnenkant heeft de mark III dezelfde 20,4 megapixel LiveMOS-Sensor als de mark II én de E-M1 X. Ook ongewijzigd zijn het 121-punts autofocus-systeem en de snelle continu-opnamen tot 60 beelden per seconden met AF/AE of tot 18 beelden per seconde met continu autofocus. De beeldstabilisatie is waar het pas echt spannend wordt. De toch al uitstekende beeldstabilisatie van de mark II (5,5 stops) wordt in de mark III uitgebreid tot maar liefst zeven stops. Dit verbetert niet alleen je hit-rate en stelt je in staat om met langere sluitertijden te fotograferen, het ondersteunt ook de videomogelijkheden van de camera.

Betrouwbaar

De camera is solide gebouwd en weersbestendig. Het is een body van magnesiumlegering die je met een gerust hart mee kunt nemen op allerlei avonturen of dit nu in temperaturen tot min 10 is of in een tropisch regenwoud. Betrouwbaarheid geldt ook voor de binnenkant. Dankzij de dubbele kaartsleuven, fotografeer je zonder in je achterhoofd dat stemmetje te hebben dat je tijdig zult moeten back-uppen. Ook kun je er nogal op los schieten met een duurzame sluiter die minstens 400.000 kliks mee gaat.

Handheld High Res

Typisch voor recente Olympuscamera’s, en dus ook toegevoegd aan dit model, is de High Res Mode. In een zeer korte tijd maakt de camera acht beelden, die vervolgens op elkaar gestackt worden tot een hoge resolutie beeld. Dit kan toch met iedere camera?  Ja, maar vaak moet je dan zelf de foto’s maken en achteraf in de camera, of in een softwareprogramma samenvoegen. De Olympus E-M1 Mark III doet het zelf voor je én, ook nieuw, kan het ook wanneer je geen statief gebruikt. In de Handheld High Res modus verkrijg je een beeld van maar liefst 50 megapixels. Zet je de camera toch op een tripod loopt het resultaat op tot wel 80 megapixels.

Video

De videofunctie werd al even genoemd, maar ook hierin geldt ‘ongelimiteerd’ als credo. Vanuit de hand film je net zo makkelijk in 4K en Cinema 4K. Dit resulteert in vloeiende video’s zonder zichtbare cameratrillingen en dat in elke situatie. Ook hierin speelt de vijfassige beeldstabilisatie en elektronische stabilisatie natuurlijk een grote rol. Creatieve filmfanaten kunnen zichzelf helemaal verliezen in de post-productie van video. Door gebruik te maken van de OM-Log400-modus geniet je namelijk van nog meer creatieve vrijheid in het corrigeren van kleur en contrast zonder dat je bang hoeft te zijn details te verliezen in de hooglichten of schaduwen.

Praktijk

Na een korte kennismaking zoals hierboven al beschreven, sluit ik de camera meteen in mijn hart. Opvallend is dat de sensor gebruikt in deze gloednieuwe camera, een oude bekende is. Deze 20,4 megapixel sensor gaat al een poosje mee. Het dynamische bereik en de ISO-prestaties blazen je in theorie daarom ook niet omver. In de praktijk ben ik bewust op zoek gegaan naar composities met donkere en lichte delen, en juist over die resultaten was ik zeer te spreken. Zo zie je maar weer dat je nooit een camera puur op de specificaties kunt beoordelen. Tel erbij op dat je gemakkelijk en razendsnel alle situaties uit de hand kunt fotograferen en je hebt een top camera in handen.

Conclusie

Klein maar krachtig, is wat zeker opgaat voor de Olympus OM-D E-M1 III. De camera heeft zeer geringe afmetingen, maar voelt zeer degelijk aan. In combinatie met de mooie kobaltblauwe accenten op de camerariem, heb je het gevoel echt iets om je nek te hangen, zonder dat daarbij het gewicht in de weg gaat zitten. De camera is erg veelzijdig en niet bang voor een spatje regen. Vanuit de hand foto’s maken met sluitertijden tot wel een seconde is geen probleem, dankzij de extreme beeldstabilisatie die in sommige gevallen tot wel zeven stops corrigeert en dat scheelt enorm.

Beoordeling

Beeldkwaliteit 8
Bediening 7
Behuizing 8
Prijs/kwaliteit 8

Deze camera werd voor DIGIFOTO 2.2020 getest en beoordeeld met een Goud award! 

Specificaties

  • Adviesprijs € 1.799,-
  • Aantal effectieve pixels 20 megapixels
  • Beeldsensor Four Thirds CMOS
  • ISO-gevoeligheid 200-25600 (uitgebreid 64-25600)
  • Belichtingsmeting Spot-meting, centraal gewogen gemiddelde-meting, multi
  • Sluitertijd 1/8000 – 60s, bulb
  • X-synchronisatie 1/250 sec
  • Serieopnamen 60 bps AF/ AE vergrendeling, 18 bps AF/ AE tracking
  • Display 3”kantelbaar OLED-touchsscreen
  • Afmetingen 134,1x68,9x90,9mm
  • Gewicht 580 gram
  • Info olympus.nl

Tekst en fotografie door Christel de Wolff

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie