DIGIFOTO Awards

Review Canon RF f/1.2 85mm: Fenomenale kleurweergave

Redactie digifoto Starter 1209
Het duurde even voordat de Canon RF 85mm F/1.2L USM uitkwam, maar toen dat eenmaal het geval was kon je niet anders dan onder de indruk zijn van het portretmonster. Met een diafragmawaarde f/1.2 en een brandpuntsafstand van 85mm is het een ideaal objectief voor portretfotografie. Ik nam dan ook het objectief mee tijdens het maken van een portrettenserie, waarbij ik zowel binnen- als buitenshuis foto’s maakte.

Er zijn objectieven op de markt met een lage diafragmawaarde, maar er zijn er maar weinig met een dergelijke waarde waarbij er nog steeds gebruik gemaakt kan worden van autofocus. De Canon RF 85mm f/1.2L USM is op dit moment nog altijd het enige autofocus autofocus-objectief van 85mm met deze diafragmawaarde die voor de Canon R en de Canon RP geschikt is. 

Over deze autofocus gesproken: mijn jonge model Boaz maakte het me lastig tijdens het fotograferen, door razendsnel overal op, onder en tussendoor te klimmen. De Canon RF 85mm f/1.2L USM beschikt over een UTM-motor die is ontwikkeld zodat er sneller scherp gesteld kan worden in alle lichtsituaties en de minimale scherpstelafstand is 85 centimeter. Het gevolg was dan ook dat ik Boaz met gemak kon blijven volgen. Met name vanaf een scherpstelafstand vanaf anderhalve meter is de autofocus soepel en snel. Daarnaast zorgt eye-tracking van de Canon EOS R waarmee ik werk ervoor dat elk beeld daar is scherp gesteld waar ik het graag wilde hebben.

Camera: Canon EOS R | Brandpunt: 85mm | Diafragma f/1.4 | Sluitertijd: 1/320 | ISO 400 | Foto door: Eefke Burg 

Er zijn objectieven op de markt met een diafragma van f/1.4, die een stukje minder kosten. Waarom zou je dan alsnog gaan voor de f/1.2? Het antwoord daarvoor is tweeledig. Aan de ene kant kunnen sommige lichtsituaties erom vragen. De foto van Boaz werd bijvoorbeeld binnen gemaakt, met alleen het daglicht van het einde van de dag dat nog naar binnen viel. Met f/1.2 beschik ik in bijna alle lichtsituaties wel over voldoende lichtsterkte. Diafragma f/1.2 levert ten opzichte van f/1.4 namelijk 1,4 keer meer licht op, wat in fotografietermen neer komt op bijna een halve stop. 

Belangrijker nog is het verschil dat je ziet als je een longshot maakt van je model. Bij het shot wat ik ten voeten uit van model Emiel maakte met een gitaar op het gras, zie je op de achtergrond wat blauwe vlekken. In werkelijkheid fietsten er op nog geen twee meter afstand mensen achter hem langs, die als sneeuw voor de zon verdwenen van de foto! Het gebruik van het maximale diafragma zorgt ervoor dat de achtergrond prachtig onscherp in beeld wordt gebracht. 

De kleurweergave van het objectief is fenomenaal: het objectief heeft dan ook een hoog contrast met slechts minimale reflecties, mede mogelijk gemaakt door de Air Sphere coating. Deze coating zorgt ervoor dat zowel ghosting als flare tot een minimum worden beperkt. Hierdoor is het zelfs mogelijk om met veel tegenlicht te fotograferen. Fijn is ook dat het objectief beschikt over een Blue Spectrum Reflactive Optics element, waardoor er geen sprake is van chromatische aberratie. Kleuren worden helder en nauwkeurig weergegeven. 

Camera: Canon EOS R | Brandpunt: 85mm | Diafragma f/1.2 | Sluitertijd: 1/3200 | ISO 125 | Foto door: Eefke Burg

Het is een objectief wat ontworpen is voor langdurig gebruik en heeft een solide, robuuste bouw en is daarnaast weersbestendig. De Canon RF 85mm F/1.2L USM beschikt over twee schakelaars, één om de focus te beperken tot het bereik van anderhalve meter tot oneindig, waardoor je nog iets sneller focust als je iets wil vastleggen dat verder weg staat. De andere schakelaar is bedoeld om te schakelen tussen handmatige- en autofocus. Fijn is ook de additionele Control Ring, waaraan je onder andere diafragma, belichtingscompensatie of sluitertijd kunt toekennen.

Video 

Goed om te weten voor videomakers: de controlring is niet traploos in te stellen. Nu is het aantal situaties waardoor je halverwege een shot moet wisselen van belichting minimaal, maar mocht je dit willen toepassen dan is het handig om hier rekening mee te houden. Daarnaast is het goed om te weten dat de autofocus een beetje geluid maakt tijdens het focussen. Tijdens het fotograferen geen probleem, daarnaast zal een professionele filmmaker werken met externe microfoon die deze op de camera aansluit, doch is het iets om bij video rekening mee te houden. 

Maar dan, de reden waarom de meeste portretfotografen het objectief zullen kopen: de bokeh. Het objectief produceert beelden die daar waar ze zijn scherpgesteld scherp zijn van het midden tot de randen. De onscherpte in de achtergrond heeft prachtige, vloeiende bokeh die ongeëvenaard is door andere 85mm-objecieven die ik tot op heden heb kunnen testen. 

Conclusie

De Canon RF 85mm f/1.2L USM produceert bijzonder mooie beelden en het was dan ook een genot om met dit objectief aan de slag te kunnen gaan. Scherp van het midden tot de rand en in de achtergrond in één woord bokehlicious. Bijna geen chromatische aberratie, geen kleurfouten en voor een portretfotograaf zoals ik één van de meest perfecte objectieven die Canon ooit heeft geproduceerd. Er is echt heel weinig negatiefs te zeggen over deze lens, behalve dan dat het erg lang gaat duren voordat je het geld bij elkaar gespaard hebt. 

 

Beoordeling

+ Prachtige onscherpte in de achtergrond.
+ Solide bouw en weersbestendigheid
- Objectief is redelijk prijzig, maar biedt waar voor zijn geld

We testten de Canon RF f/1.2 85 mm in digifoto Starter 1.2020 en beoordeelden het objectief met een Zeer Goed award!

Specificaties

  • Prijs: € 3.049,-
  • Brandpuntsafstand: 85mm
  • Aantal diafragmabladen: 9
  • Lengte: 117mm 
  • Breedte: 103mm
  • Filtermaat: 82mm
  • Minimale scherpstelafstand: 85 cm
  • Opbouw (elementen/groepen): 13/9
  • Gewicht: 1195g
  • Lensvatting: Canon RF
  • Kleur: zwart
  • Info: www.canon.nl

 

Tekst en fotografie door Eefke Burg. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie