Trap niet in deze beginnersfouten

Christel  de Wolff 3044
Wanneer je net begint met fotografie kun je veel leren van andermans fouten. In dit artikel lichten we een aantal beginnersfouten uit. Zo zorg je ervoor dat je er niet in trapt!

Natuurlijk is het niet erg om fouten te maken. Van je fouten kun je immers leren, niet waar? Sommige beginnersfouten zijn echter zo zonde van je tijd en geld, dat het je een behoorlijke voorsprong kan geven als je deze instinkers kunt voorkomen.

Schaf geen onnodig dure en gecompliceerde gear aan

 In deze videoreeks neemt James Popsys je mee in de drie fouten die veel beginners maken. Deze zijn niet zozeer gebaseerd op compositieregels, instellingen of onderwerpen, maar starten bij de basis. Wist jij dat een van de grootste instinkers is dat beginners dure camera’s en objectieven aanschaffen en vervolgens niet weten wat ze er mee kunnen?  Er is niks mis met het aanschaffen van professionele apparatuur, ook wanneer je nog niet goed weet hoe je alle functies moet gebruiken, maar er is wel een omslagpunt tussen ‘groeimogelijkheden’ en gewoon zonde van het geld.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het soort fotografie dat je wil gaan doen. Wil je extreem gedetailleerde opnamen maken dan is het zoeken naar een camera met veel megapixels en een grote sensor een goed idee. Wil je echter aan de slag met wildlife fotografie dan heeft het kiezen voor een aps-c-camera voordelen omdat je met hetzelfde tele-objectief een stuk dichterbij kunt komen.

Lees hier alles over de cropfactor

Compositie:  Een foto van… of een foto over

 

In de tweede video neemt James Popsys je mee in het belang van compositie. Zoals al aangegeven gaan we deze keer niet in op regels, die kun je immers te pas en te onpas aan je laars lappen. Er is echter wel een belangrijk doel van je fotografie om in de gaten te houden. Een interessante foto is namelijk niet een foto van een onderwerp. Het is een foto dat iets vertelt over je onderwerp.

 

Of zoals James het noemt: ‘Een goede foto maak je niet van iets, maar óver iets’

Grote beginnersfouten: overbelichte foto’s

In de derde en laatste video in deze reeks spreekt James Popsys over hoe beginnende fotografen vaak bang zijn voor schaduwen en als gevolge daarvan overbelichte foto’s maken. Grappig genoeg maakte hij deze video in een besneeuwd winterlandschap, waarbij onderbelichting juist vaak een risico is. Het overbelichten van een foto is zonde, omdat je achteraf slecht de details uit je hoge lichten kan halen, zelfs wanneer je in RAW fotografeert.

Beginnen met fotografie met Panasonic

James Popsys maakt zijn spectaculaire foto’s met de Panasonic G9 en G85 en is uitermate goed te spreken over onder andere de stabilisatie in de body. Onlangs gingen wij nog aan de slag met de nieuwste aanwinst van Panasonic; de LUMIX G100, een ultieme starterscamera met vlogmogelijkheden.

Lees ook: Review Panasonic LUMIX G100

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel