Tips & Tricks

Aan de slag met de filmfunctie op jouw camera

Redactie digifoto Starter 2785
Iedere spiegelreflex- of systeemcamera heeft tegenwoordig een filmfunctie. Hiermee kan je de mooiste video’s maken, maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van. Zonde eigenlijk! Professioneel fotograaf én videograaf Raf Olaerts geeft een aantal handige basistips en tricks zodat ook jij aan de slag kan met de filmfunctie op jouw camera.

Stabiele video

Probeer de camera zo stabiel mogelijk te houden. Gebruik waar mogelijk een statief, gimbal of rig en probeer het kader zo rustig mogelijk te houden. Dit is niet alleen voor statische shots een must, ook zoomacties zien er professioneler uit wanneer één van bovenstaande hulpmiddelen gebruikt wordt. Raf voegt hier overigens wel één 'maar' aan toe. Het kan namelijk zo zijn dat je, zoals we dat vaak zien bij vloggers, juist kiest voor een actief beeld. Daarbij past dan juist geen statief, gimbal of rig. Kortom, wil je spanning en beweging overbrengen? Film dan juist wél vanuit de hand.

 Starter, tips en tricks, DIGIFOTO Starter 3.2018, drones, video, filmen

Wide, medium, close

Probeer voor elke scene of gebeurtenis meerdere shots te maken en kies voor verschillende hoeken. Zo houd je verschillende keuzes in het nabewerken.

De achtergrond

Houd altijd rekening met wat er op de achtergrond gebeurt. Verplaats desnoods de camera of het onderwerp, zodat de achtergrond bijdraagt aan het totaalbeeld. Het is natuurlijk het mooist als deze elkaar aanvullen.

Belichting

Zorg er altijd voor dat het onderwerp goed belicht is. Houd er ook rekening mee om niet recht tegen de zon in te filmen of het onderwerp in de schaduw te zetten

Actie

Probeer zo veel mogelijk te anticiperen op actie. Blijf dus goed om je heen kijken en probeer op te blijven letten op iets wat kan leiden tot een interessanter shot.

 Starter, tips en tricks, DIGIFOTO Starter 3.2018, drones, video, filmen

Kaderen

Houd rekening met hoe je iemand in beeld zet. Voor zowel foto- als videografie gelden dezelfde regel van derden. Maar wees niet bang om deze te breken voor een goed shot!

Probeer niet zelf het wiel uit te vinden

Maak gebruik van bestaande Tutorials. Bijvoorbeeld op youtube. Daar staat zo veel leervoer. Maak daar gebruik van. 

Audio

Een aspect dat we bij fotografie niet kennen maar wat heel belangrijk is bij video, is audio. Het geluid is minstens zo belangrijk als het beeld. Het is een fout die veel beginnend videografen maken; geen rekening houden met audio. Dat is een kunst op zich die er bij komt. De microfoon in je camera is absoluut niet goed genoeg. Wil je serieus aan de slag met film, dan ontkom je er niet aan te investeren in een goede, externe microfoon.   

      

Werk vooraf het plan van je film uit

Wanneer je wat serieuzer gaat filmen, is het echt belangrijk om vooraf een duidelijk beeld in je hoofd te hebben. Met video maak je, veel meer nog dan bij fotografie, een verhaal. Om dat verhaal goed uit de verf te laten komen, is het van belang vooraf uit tes chrijven welke beelden je daarvoor nodig hebt. Doe je dat niet, dan is het heel lastig om lijn aan te brengen in je video. Denk daar vooraf dus heel goed over na. Je moet op voorhand echt goed weten wat je aan shots nodig hebt. Dat is ook meteen het meest lastige aan videografie, de overgang van een verhaal in één beeld naar een complete film met kop, staart en alles daar tussen in. Je moet dat beeld goed op je netvlies hebben, om alles op een goede en informerende en vlotte manier aan elkaar te koppelen.   

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie