Nachtfotografie: wat neem je mee

Amy Schutte 950
‘s Nachts fotograferen is te gek, maar het brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Eén van de belangrijkste ingrediënten voor fotografie - licht - is immers grotendeels afwezig. Neem de juiste spullen mee om het meeste uit nachtfotografie te halen.

Als je aan nachtfotografie wil doen, is het handig om alvast iets over de instellingen van je camera te weten. Vaak kom je er op de automatische stand niet. Daarnaast is het een kwestie van voorbereiding, en dat betekent ook het meebrengen van de juiste spullen.

nachtfotografie, 's nachts fotograferen, sterren, astrofotografie

Wat neem je mee voor nachtfotografie: je camera

Om überhaupt te kunnen fotograferen heb je natuurlijk een camera nodig! In principe kun je met elke camera uit de voeten, maar een camera die hoge ISO waarden aankan zonder ruis te geven heeft de voorkeur. ISO gaat over de lichtgevoeligheid van je sensor, en met weinig licht moet je sensor het maximale halen uit dat wat je hebt. De meeste moderne camera’s kunnen prima overweg met hoge ISO. Fullframe camera’s vertonen sowieso minder ruis, maar die zijn ook veel kostbaarder. Vergeet niet dat ruisreductie in de nabewerking vaak best helpt, en dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Fotografeer in RAW, zodat er zoveel mogelijk informatie in je foto is opgeslagen. Dat geeft je de meeste mogelijkheden, en uiteindelijk het beste resultaat. Verder is het enorm handig als je camera over bulb-modus beschikt. Bulb is een speciale instelling voor lange sluitertijden. De langste sluitertijd die je op de normale manier kan instellen, is 30 seconden. In bulb modus bepaal je zelf wanneer de sluiter open en dichtgaat.

Een afstandsbediening

Je zult, voor nachtfotografie, zeer waarschijnlijk aan de slag gaan met lange sluitertijden. Of in elk geval, langere sluitertijden dan uit de hand fotograferen toestaat. De trilling die het afdrukken zelf veroorzaakt, hoe voorzichtig je het ook aanpakt, kan gemakkelijk bewegingsonscherpte veroorzaken. Een afstandsbediening is dan ook enorm makkelijk, zeker in bulb modus. Je hebt ze afstandsbestuurbaar, maar ook al heel voordelig met een kabel. 

Statief

We stipten de lange sluitertijden al even aan. Je moet immers ergens je lichtopbrengst vandaan halen. Je hebt, voor nachtfotografie, dan ook zeker een statief nodig. Zorg voor een stevig exemplaar, die stabiel staat wanneer er bijvoorbeeld een windvlaag voorbij komt. Hoe zwaarder het objectief is dat je gebruikt, hoe steviger je objectief dient te zijn. 

nachtfotografie, 's nachts fotograferen, sterren, astrofotografie

Zaklamp of hoofdlamp

Je gaat aan de slag in het donker, en dat neemt de nodige uitdagingen met zich mee. Het is sowieso aan te raden om een goed plekje te zoeken als het nog niet helemaal donker is. Zo weet je zeker dat je op een veilige plek zit, je statief op een stabiele ondergrond staat en kun je jezelf installeren met wat licht. Een zaklamp is enorm handig om spullen te vinden en om bijvoorbeeld je lensdop terug te zetten en je spullen op te ruimen in de tas. Bij een hoofdlamp heb je je handen vrij, maar een kleine zaklamp kun je ook onder je arm of even in je mond klem houden, indien nodig.

Denk aan jezelf bij nachtfotografie

Als je ‘s nachts alleen op pad bent, met dure apparatuur, is het een goed idee om in elk geval een mobiele telefoon bij je te hebben. Vertel aan iemand waar je bent, voor de zekerheid. Soms moet je lang wachten, dus denk aan wat te eten en te drinken. En vergeet niet dat de temperatuur flink daalt na zonsondergang, dus houd jezelf warm.
 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy