Fouten in de natuurfotografie

3 veelgemaakte fouten bij natuurfotografie

Redactie digifoto Starter 3740

Tijdens het natuurfotografie maak je gemakkelijk fouten die je over het hoofd ziet. Deze fouten zijn echter wel belangrijk te vermijden voor goede foto's. Wij hebben 3 fouten op een rij gezet, waarvan je misschien niet eens door hebt dat je ze maakt.

Fout 1: Gehaast te werk gaan

Het is de meest simpele fout die je kan maken. Veel mensen hebben al wel in hun hoofd dat zij zonder haast op een plek gaan fotograferen maar in de praktijk blijkt dit alsnog vaak gehaast te gaan. Het is belangrijk, vooral bij natuurfotografie, om de natuur haar werk te laten doen en de tijd te nemen voor de perfecte foto.

Lees ook: tips voor wildlife en natuurfotografie

Fout 2: Geen focuspunt

Het is een grote fout die iedereen wel eens maakt. In elke compositie hoort een focuspunt te zijn. Met een focuspunt bedoelen we dan een onderwerp binnen een foto waar de kijker zijn ogen naar toe voelt trekken. Als de foto geen focuspunt bevat zorgt het voor veel onscherpte en een rommelig gevoel.

natuurfotografie, fouten in natuurfotografie, fotografie, natuur, tips, fotograferen in de natuur, fotograferen, buiten

Fout 3: Ooghoogte fotograferen

De laatste fout is eigenlijk ook de meest gemaakte fout: niet experimenteren met verschillende standpunten. Veel mensen fotograferen op ooghoogte terwijl bij natuurfotografie juist het fotograferen op een lager punt veel mooiere foto's oplevert. Probeer op het niveau van je onderwerp foto's te maken en merk gelijk verschil in je foto's.

Als conclusie is dus het nemen van tijd, het experimenteren met standpunten en het uitkiezen van een onderwerp het allerbelangrijkste voor goede foto's. Probeer deze fouten te voorkomen en ga experimenteren om te kijken wat voor jou werkt.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie