Foto van ansichtkaart kwaliteit

Amy Schutte 382
Ooit wel eens van iemand te horen gekregen: die foto zou zo op een ansichtkaart kunnen? In principe een groot compliment.

Al zullen sommige fotografen beweren dat voor ansichtkaarten meestal ‘saaie’ foto’s gekozen worden. het streven naar foto’s die op een ansichtkaart zouden kunnen, is helemaal geen slecht idee. Hoe doe je dat?

ansichtkaart, postcard

Doe inspiratie op met een ansichtkaart

Ga eens naar een grote boekwinkel of souvenirwinkel, ergens waar een grote selectie aan ansichtkaarten te vinden is. Maar menig ansichtkaart is ook als afbeelding op internet te vinden. Ansichtkaarten zijn vaak vrij rechttoe, rechtaan: een mooie foto van een bezienswaardigheid, die scherp is met weinig poespas. Kijk hoe andere fotografen het aangepakt hebben. Welk standpunt namen ze in? Hoe zit het met de scherptediepte? Kun je achterhalen op welk tijdstip van de dag de foto is genomen?

Doe je huiswerk en leer de locatie kennen

Bezoek bij voorkeur van tevoren de plek die je wil fotograferen. Lukt dat niet, doe dan je huiswerk door bijvoorbeeld op internet naar informatie en voorbeeldfoto’s te zoeken. Er worden elke dag duizenden foto’s gemaakt, dus je zult zeker niet de eerste zijn die foto’s maakt van je gekozen onderwerp. Doe daar je voordeel mee. Zoek uit wat ‘werkt’ en wat je niet mooi vindt. Zoek ook uit of je op bepaalde tijden geen toegang hebt, om teleurstelling te voorkomen.

Probeer verschillende standpunten

Omdat een ansichtkaart vaak een duidelijke weergave van een gebouw, een bezienswaardigheid of een plaats is, is de verleiding groot om recht van voren en vanaf ooghoogte te fotograferen. Loop toch eens rond en kijk of je een duidelijke weergave kunt krijgen vanaf een ander standpunt. Probeer ook eens laag te gaan of hoger te komen, voor een iets originelere foto.

Denk na over het tijdstip

Mooi licht kan een foto de wow-factor geven. Natuurlijk kun je in sommige gevallen zelf voor licht zorgen, maar wanneer je buiten fotografeert zul je het met daglicht moeten doen. Dan is het licht sterk afhankelijk van het tijdstip waarop je gaat fotograferen. Beroemd zijn de gouden uren, net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Het licht is dan mooi zacht en heeft vaak een warme tint. In de vroege ochtend heb je bovendien als voordeel dat er vaak niet veel andere bezoekers zijn.

ansichtkaart, postcard

Richt je eens op de details

Niet alle ansichtkaart foto’s zijn overzichtsfoto’s. Ook de details kunnen prachtige en veelzeggende foto’s opleveren, die zo op een kaart geprint zouden kunnen worden. Probeer dus ook verschillende uitsnedes.

Of je een foto van ansichtkaart kwaliteit nu saai vindt of niet, feit is dat alleen technisch goede foto’s op kaarten gedrukt worden en op die manier verkocht en verspreid worden. Helemaal geen slecht streven dus!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy