Iconisch beeld van de week - Week 13
Iconische beelden
Wat maakt een beeld iconisch? Waarom kunnen we sommige beelden na slechts eenmaal zien niet meer loslaten?
De foto waar we vandaag over praten is 'Dali Atomicus'.
Salvador dali, de beroemde kunstenaar uit Spanje die wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme was het onderwerp van een portret door Philippe Halsman. De twee waren vrienden en toen Dali de fotograaf vroeg om een portret, wist Halsman al snel dat dit geen routine klus zou worden. Halsman was dan ook geen standaard fotograaf. Net als Dali liet hij zich inspireren door surrealistische schilderijen en kunstwerken. Zijn werk bezat dan ook veel energie en kracht. Iets wat terug te zien is op de foto in kwestie.
Voordat Halsman zich ging verdiepen in de haast onmogelijke taak om met een idee te komen dat Dali apart genoeg zou vinden, had hij vele nachten doorgebracht in het kunstarchief van de excentrieke schilder. Na een paar weken was er een stuk dat meer inspiratie dan ieder ander opleverde: 'Leda Atomica'.
Dali Atomicus
Aan Halsman de ongelofelijk moeilijke taak om één van de meeste invloedrijke en beroeme kunstenaars van de wereld in een enkele foto weer te geven.
Uiteindelijk kozen ze samen voor een beeld met een dynamische compositie (wat terug te vinden was in het bovenstaande kunstwerk). Dali had wel enkele vereisten. Zo wilde hij zijn katten in het beeld hebben, en ook moest er beweging zijn, heel veel beweging. Het iconische uiteindelijke beeld is gemaakt met hulp van vele handen.
Allereerst hadden assistenten de standaard set opgebouwd: een lege ruimte, met enkel een stoel en twee schildsezels gemonteerd aan dunne draden. De assistenten (waaronder Halsman's vrouw en dochter) stonden buiten het frame en gooide op het moment van opname drie katten en een emmer water door de ruimte. Tijdens deze chaos sprong Dali omhoog.
Het duurde zo'n 26 opnames om de timing perfect te krijgen maar het uiteindelijke werk is zonder meer één van de meest herkenbare beelden uit de 20e eeuw.