Het verschil tussen toon en tint
Wanneer we het over kleuren hebben, hebben we het vaak over de ‘toon’ van een kleur en de ‘tint’ van een kleur. Wat is het, en is er een verschil?
Kleuren zijn belangrijk in de fotografie. Zelfs wanneer je je foto omzet naar zwart-wit, bepalen de kleuren nog hoe de foto in zwart-wit eruit komt te zien. Kleuren die erg op elkaar lijken, zoals geel en oranje, zijn immers bijna hetzelfde in grijs. Maar hoe zit het, is het nu toon of tint?
Verschillende kleursystemen
Er zijn verschillende kleursystemen die allen kleuren anders uitleggen. In de drukwereld worden de kleuren magenta, cyaan en geel als primair beschouwd. In lichttechniek zijn dat rood, groen en blauw. Wij houden die van de schilderkunst aan, omdat licht als uiting van emotie en sfeer zowel in de schilderkunst als in fotografie op een vergelijkbare manier ingezet wordt.
Toon
Toon, of kleurtoon, is de pure basiskleur zonder zwart, wit of grijs. Dit kunnen in principe oneindig veel kleuren zijn. de 3 primaire kleuren (blauw, geel, rood), 3 secundaire kleuren (oranje, groen en paars), 6 tertiaire kleuren (combinatie van drie primaire kleuren, veel bruinen) en alle mengvormen daarvan. In de volksmond wordt dit meestal gewoon 'kleur' genoemd.
Tint
Tint is een menging van een basiskleur met zwart, wit of grijs. Zo is een pastel een kleur gemengd met wit, een vergrijsde kleur een menging met grijs en een schaduwkleur vaak een menging met zwart.
In de schilderkunst wordt met de term schaduwkleur ook wel een kleur bedoeld die aanmerkelijk donkerder is, maar waar geen zwart in zit. Door groen te mengen met paars ontstaat bijvoorbeeld ook een schaduwkleur voor groen.
In het kort
Door kleuren met elkaar te mengen zonder toevoeging van wit, grijs of zwart, kun je dus een nieuwe kleurtoon maken. Door toevoeging van wit, grijs of zwart krijg je een andere tint van die kleur. Simpel eigenlijk.
Waarom is dit relevant voor fotografie
Het verschil tussen kleurtoon en kleurtint is belangrijk wanneer je foto’s gaat afdrukken, maar ook in de nabewerking. Handig om te weten als je een bepaalde kleur sterker wil maken, of juist minder. Sommige nabewerkingsprogramma’s zijn in het Engels. Houd dan in je achterhoofd dat het Engelse ‘Tint’ en ‘Tone’ niet hetzelfde is als in het Nederlands. ‘Hue’ is namelijk het woord voor kleurtoon. Weer wat geleerd!