Welke statiefkop schaf je aan?
Als je je al eens hebt verdiept in de aanschaf van een (goed) statief, heb je misschien al gemerkt dat ze vaak aangeboden worden in twee delen: de poten en de kop. De poten bieden stabiliteit en bepalen voor een deel het gewicht. Ga je vaak lopend op pad, dan is een lichtgewicht statief voor jou ideaal. Ook zit er verschil in de manier waarop je de poten kunt uitschuiven, en hoe ver dat kan. De andere keuze, de statiefkop, is een ander verhaal.
Waarom een statief
Een statief is een handig hulpmiddel om bewegingsonscherpte weg te nemen bij bewegende onderwerpen of bij minimale lichtomstandigheden. Ook is het handig bij productfotografie, om je handen vrij te hebben om het object anders te positioneren. Of hij kan dienen als extra ondersteuning, een 300mm tele objectief weegt al snel een kilo of 3. Na een tijdje fotograferen zou je hand wel vanzelf gaan trillen!
Balhoofd statiefkop
Dit is de meest voorkomende statiefkop. Het werkt met een bal/kom principe en is gemakkelijk met één hand in te stellen. Hierdoor kun je snel reageren en mis je niet de kans op een goede foto. De bal zorgt ervoor dat je de camera in elke gewenste richting kan bewegen, door de ronde vorm. Meestal zit er een knop aan de zijkant waarmee je de kop losdraait of vergrendeld, en dat is alles. Met een balhoofd is het heel makkelijk om van landschaps naar portretmodus te gaan en andersom. Het nadeel is dat het moeilijker is om maar één as te veranderen en om hele precieze aanpassingen te maken.
Drieweg kop
Deze statiefkop zit vaak op de kant-en-klare statieven die voor een leuke prijs te koop zijn. Maar je kunt ze ook los kopen, vaak met verschillende waterpassen ingebouwd. Op deze knop heb je verschillende schroeven om de kop - en dus je camera- in de verschillende assen in te kunnen regelen. Je kunt ze individueel van elkaar los of vastzetten. Hiermee is het bijvoorbeeld heel gemakkelijk om van rechts naar links te bewegen, bijvoorbeeld voor keurig uitgelijnde panorama foto’s. En je kunt makkelijker hele kleine aanpassingen maken, om de uitsnede van je foto exact zo te maken als jij wil. Maar heb je je horizon goed, dan hoef je daar niet meer aan te komen. Het nadeel is dat het wat langer duurt omdat de instellingen goed te krijgen. En die tijd heb je niet altijd.
Joystick balhoofd
Deze koppen geven je in principe dezelfde controle als een balhoofd. Het nadeel bij een balhoofd is dat je je camera vast moet houden wanneer je ‘m losdraait, omdat ie anders naar naar voren of valt. Met een joystick kun je met één hand makkelijker de controle over je camera houden, er zit namelijk een soort ‘handvat’ aan. De controle die je over deze kop kunt houden is dus enorm, en op de goede, wat duurdere varianten kun je de verschillende assen ook los inregelen. Deze kop is wel groter, wat hem iets minder handzaam maakt.
Welk statief voor jou
De keuze voor een statiefkop is niet eenvoudig. Als je in de gelegenheid bent om eens een statief te lenen of te huren, is dat zeker aan te raden. Probeer bij de aanschaf van een statief een beetje in de toekomst te kijken. Een licht objectief is nu misschien voldoende, maar als je ooit een zwaar teleobjectief aanschaft kun je er misschien niet meer mee uit de voeten. Een goed statief kost vaak flink wat (je kan er de eerste keer dat je de prijzen bekijkt behoorlijk van schrikken), maar bedenk dat een goed statief wel een leven lang mee kan gaan. Dat scheelt!