Gebruik niveaus in Photoshop

Amy Schutte 1369
Photoshop kan in het begin behoorlijk ingewikkeld lijken. Maar als je een paar basisbewerkingen onder de knie hebt, kun je je foto’s al aanzienlijk verbeteren. Leer bijvoorbeeld wat je met de niveaus kunt doen.

Het histogram

Het histogram is een tabel die het kleurbereik in je foto weergeeft. Op de horizontale as zie je de belichting, van donker naar licht. Of eigenlijk: van zwart naar wit. Op de verticale as zie je de toonwaarden. Hoe meer pixels van een bepaalde toonwaarde er zijn, hoe hoger de grafiek wordt. Vaak wordt als regel aangenomen dat er het beste een ‘bult’ in je histogram te zien is in het midden. In werkelijkheid ligt dat aan je onderwerp, want als je bijvoorbeeld een sterrenhemel zou fotograferen dan zit de piek van het histogram veel meer links. Meestal zal er informatie over het hele histogram verdeeld zijn. Zit er link of rechts geen informatie, dan is je foto waarschijnlijk over - of onderbelicht. Als dit niet de bedoeling was, kunnen we dit herstellen met de niveaus.

niveaus, curves, Photoshop, Adobe Photoshop

Niveaus

Om de niveaus te openen kun je CTRL+L kiezen of klik op het pictogram Niveaus in het deelvenster Aanpassingen. Eenmaal opgeslagen kun je deze bewerking niet meer ongedaan maken, dus eventueel kun je een aanpassingslaag maken als je dit niet wil.

Schuifjes

Onder het histogram zie je een balke ‘uitvoerniveaus’, met driehoekjes die je kunt verplaatsen  Even technisch, om te begrijpen wat er gebeurt wanneer je deze verplaatst. De schuifje staan standaard op niveau 0, waarbij de pixels zwart zijn aan de ene kant en op niveau 255, waarbij de pixels wit zijn. Dit betekent dat wanneer je de schuifjes verplaatst de uitvoerniveaus de pixelwaarde op 0 wordt ingesteld als je het schuifje voor het zwartpunt verplaatst en op 255 als u de schuifregelaar voor het witpunt verplaatst. De resterende niveaus worden opnieuw verdeeld tussen 0 en 255. Deze herverdeling vergroot het toonbereik van de afbeelding waardoor het contrast van de afbeelding groter wordt.

In de praktijk

Als je foto onderbelicht is, zit de ‘bult’ van het histogram aan de linkerkant. Door de schuif aan de rechterkant (het witpunt) te verplaatsen, maak je de foto lichter en hef je onderbelichting op. Is je foto iets overbelicht? Dan verplaats je de schuif van het zwartpunt. Natuurlijk werkt dit alleen als er geen informatie verloren is gegaan door onder- of overbelichting. Om dat te controleren (en te kijken waar eventueel delen verloren zijn gegaan), kun je de ALT toets ingedrukt houden terwijl je de schuifjes verplaatst. Bij het witpunt wordt het scherm zwart en zie je de verloren informatie in kleur, voor het zwartpunt wordt het scherm wit en is de verloren deel wederom in kleur.

niveaus, curves, Photoshop, Adobe Photoshop

Voorinstelling voor niveaus

In het venster van de niveaus heeft Photoshop ook al een aantal voorinstellingen opgenomen. Je zou ze eens kunnen doorlopen om te zien wat er gebeurt als je er één gebruikt, en hoe het je foto beïnvloedt. Zo begrijp je de niveaus nog beter.

Verdeling histogram

Als je het histogram open hebt, zie je ook dat het histogram verdeeld is in 5 verticale vlakken. Elk vlak staat voor een stop. Zo kun je gemakkelijk zien hoeveel compensatie je eventueel toe zou moeten passen om een gemiddelde belichting te krijgen.

Met de niveaus kun je de belichting in je foto aanpassen en het contrast verhogen. Hiermee kun je een prachtig resultaat behalen.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy