Huis te koop? Maak zelf de foto's!
Een huis fotograferen voor de verkoop is anders dan wanneer je je eigen woning fotografeert voor jezelf, als document voor later. Je moet nu met andere ogen kijken en het huis zo aantrekkelijk - en veelzijdig - mogelijk op de gevoelige plaat zetten.
Voorbereiding
‘The devil is in the details’. Alhoewel, niet eens alleen de details, maar vooral in de voorbereiding. Een woning is, in de meeste gevallen, persoonlijk. Maar om deze aantrekkelijk te maken voor de verkoop, voor een zo breed mogelijke doelgroep, is het zaak om veel persoonlijke elementen te strippen. Je wilt mensen met een zo breed mogelijke smaak aanspreken. Familiefoto’s aan de muur leiden bijvoorbeeld af en komen bovendien op internet te staan. Ruim uiteraard goed op, geen losliggende papieren of persoonlijke spullen. Ook badmatten en drukke dekbedovertrekken kun je beter weglaten. Haal eventueel wat meubels weg om de ruimte groter te laten lijken. Zorg voor wat planten. Er zijn speciale stylisten die je in kunt huren om je huis ‘aan te kleden’ voor de foto’s.
Apparatuur voor het fotograferen van een woning
Foto’s van een huis moeten haarscherp zijn. De meeste foto’s zul je met een grote scherptediepte willen maken, zodat zoveel mogelijk scherp is. Hiervoor zet je het diafragma niet te ver open. Gebruik dus een statief, om ervoor te zorgen dat je geen bewegingsonscherpte krijgt. Zo kun je de sluitertijd eventueel langer zetten, als er weinig licht is. Neem bij voorkeur meerdere flitsers mee, om tegenwicht te kunnen geven aan ramen. Laat ze bouncen op het plafond, om het licht gelijkmatiger te verdelen.
Objectief
Je kunt, voor het fotograferen van woningen, het beste een groothoekobjectief gebruiken. Zeker voor het fotograferen van kleine ruimtes is dit noodzakelijk om de ruimte in beeld te kunnen brengen. Hoe wijder hoe beter. Vergeet niet dat wanneer je camera een cropfactor heeft, je de brandpuntsafstand van het objectief nog moet vermenigvuldigen met deze factor (vaak 1,5 of 1,6). Je kunt voor een objectief met vaste brandpuntsafstand kiezen, maar met een goed zoomobjectief ben je veelzijdiger. Met een 12-24 mm zou je een kleine ruimte goed in beeld moeten kunnen brengen, maar voor het exterieur wil je misschien iets anders, zoals een 35 mm.
Licht
Het licht kan een uitdaging zijn bij woningfotografie. Zorg voor voldoende daglicht, ga dus overdag aan de slag en open de gordijnen. Een lichte kamer lijkt immers ruimer dan een donkere kamer. Maar het verschil tussen het raam en het binnenste gedeelte van de kamer kan groot zijn, soms te groot voor het dynamisch bereik van je camera. Bekijk je belichtingsinstellingen met LiveView en check het histogram om ervoor te zorgen dat er geen delen over- of onderbelicht zijn. Lukt het niet om de belichting in één keer goed te krijgen? Bracket je foto’s dan: neem één foto een stop onderbelicht, één foto goed belicht volgens de belichtingsmeter en één foto overbelicht. Combineer de foto’s in de nabewerking om een mooie, goed belichte foto te krijgen.
Goede foto’s zijn belangrijk. Het draagt bij aan de interesse in het huis en zodoende aan de verkoop. In dat opzicht kunnen je foto’s dus een hoop geld waard zijn!