Leg het vast: de regenboog

Amy Schutte 2234

Wie stopt er niet even om te kijken naar de regenboog, als die te zien is? Zo vaak gebeurt dat niet, dus het is de moeite waard om even van de natuurpracht te genieten. Of om er een foto van te maken, natuurlijk. Maar hoe doe je dat?

Allereerst moet er natuurlijk een regenboog zijn. Daarvoor is regen en zon nodig. Als de regenboog verschijnt is die altijd tegenover de zon te zien, met andere woorden; je moet de zon achter je hebben.  Als je dan een foto maakt, is de kans groot dat je eigen schaduw ook op de foto staat. Hoe lager de zon aan de horizon staat, hoe hoger de regenboog aan de hemel te vinden is. De regendruppels zijn ook bepalend voor de intensiteit van de regenboog. Hoe groter de druppels, hoe feller de regenboog zal zijn. Maar dit zal ook voor veel smallere kleurbanen zorgen.

Apparatuur

Het is natuurlijk heel mooi om een regenboog in zijn geheel op de foto te krijgen. Daarvoor zul je een hele wijde groothoeklens nodig hebben, Vaak kan een 15mm zelfs nog te weinig zijn. Gelukkig is het vrij eenvoudig om meerdere foto’s samen te voegen tot een panorama. Een statief is hiervoor een erg handig hulpmiddel. Sowieso, want regenbogen zie je vaak tegen donkere luchten. Om een goed belichte foto - en regenboog - te krijgen, zul je wellicht een wat langere sluitertijd willen kiezen. De ene keer is een regenboog beter of feller te zien dan de andere, en zal deze ook als dusdanig te zien zijn op de foto. Bij een goede, felle regenboog kun je zelfs met een mobiele telefoon goede foto’s maken.

Polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter kun je de kleuren van de regenboog wat extra aanzetten. Het filter moet dan op de juiste manier gedraaid worden, want als dat niet het geval is verdwijnt de regenboog volledig. Het is een kwestie van draaien en kijken, je ziet snel genoeg of de regenboog juist helderder wordt of helemaal verdwijnt.

Compositie

Je kunt ervoor kiezen om de hele regenboog te fotograferen, of juist een deel ervan te benadrukken. Let erop dat de rest van de foto interessant is, maar niet teveel afleidt van de regenboog zelf. Het begin (of einde) van de regenboog is interessant voor je compositie, daar waar deze ‘kruist’ met de aarde (en waar uiteraard de pot met goud verstopt ligt). Gebruik de regel van derden of gebruik de regenboog als zichtlijn. Standaard compositieregels helpen om een rustig geheel te maken. Kijk ook eens of je een goede voorgrond kunt kiezen, waardoor de diepte en grootsheid van de regenboog benadrukt wordt.

Diafragma

Om een zo groot mogelijk deel van de foto scherp te krijgen, kun je het diafragma beter iets knijpen. Hierdoor krijg je een grotere scherptediepte. Op de regenboog zelf zal het misschien niet zoveel effect hebben, maar voor je foto als geheel maakt het zeker uit. Voor landschapsfotografie kiezen de meeste fotografen ervoor om zoveel mogelijk scherp te krijgen, dus een klein diafragma (hoog f/getal) en een groothoeklens.

Niet alleen bij regen

Regenbogen ontstaan bij alle vormen van zon met water. Kinderen die met een tuinslang spelen, watervallen, zelfs mist kunnen (kleine) regenbogen veroorzaken. Vooral nevelige druppels veroorzaken dit, dus hou je ogen ervoor open.

Regenbogen kunnen prachtige foto’s opleveren. Vaak is de lucht onheilspellend donker, soms lichter onder de regenboog. Of soms regent het niet op jouw positie, maar elders wel en heb je alsnog een regenboog. Het is bijna niet te voorspellen, dus je zult vooral wat geluk moeten hebben. Bescherm je camera overigens goed tegen de regen, eventueel met een regenhoes. Die moeten nog wat langer mee. Tenzij je echt die pot met goud vindt.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy