Ontwikkel je fotografisch oog

Amy Schutte 1819
Als fotograaf bekijk je de wereld met andere ogen. Alledaagse dingen kunnen, op een creatieve manier gefotografeerd, prachtig zijn. Soms zie je foto’s van iets simpels als een stoep, of regendruppels en vraag je je af; hoe zien die fotografen toch dat dat een mooie foto zou kunnen zijn? Met een ‘fotografisch oog’ leer je dit soort dingen herkennen. En het goede nieuws is: je kunt het trainen!

Bekijk alles anders

Loop eens een rondje door je huis of eventueel je tuin. Bekijk elk voorwerp dat je er ziet eens met andere ogen. Hoe zou je dit kunnen fotograferen? Waar zou je het neerzetten, waar zou je zelf gaan staan, hoe zou het tot z’n recht komen? Door de meest alledaagse voorwerpen als onderwerp voor je foto te gaan zien, moet je creatief denken en nadenken over licht, standpunt, compositie, nog voordat je je camera überhaupt tevoorschijn hebt gehaald.

Rustaaaag

Neem eens een stapje terug. Nikon deed een aantal jaren een onderzoek. waarbij professionele fotografen werden vergeleken met amateurs. De profs liepen eerst rond om het licht en hun standpunt te bekijken. Het duurde minstens tien minuten voordat ze aan de slag gingen. De amateurs waren in drie minuten klaar. Door niet overhaast te werk te gaan en eerst eens te zien hoe de situatie is - niet alleen kijken - en je vast in te beelden hoe de foto eruit moet komen te zien, kun je een beter eindresultaat boeken. In de details zitten veel interessante foto onderwerpen en die mis je meestal wanneer je te snel te werk gaat.

Patronen

Zoek naar lijnen en patronen. Patronen werken erg goed in foto’s, ze geven een bepaalde rust en maken dat een foto ‘lekker weg kijkt’. Probeer ook hierbij niet alleen naar het totaalplaatje te kijken. In details kunnen ook patronen zitten, die voor alledaagse onderwerpen misschien net zo interessant zijn.

Wees creatief

Bij het fotogeniek maken van een alledaags onderwerp kun je proberen verder te denken. Wat kan ik met dit voorwerp doen om het interessant te maken? Een ballon kan fotografisch interessanter worden wanneer je er een straal water opzet en die fotografeert. Denk ook eens aan het verhaal dat je wil of kan vertellen met je foto’s. Misschien moet je kiezen voor een serie. Zoek ook naar dingen die er niet horen te zijn. Een heel grijs gebouw met een groene plant, een bloemknop die tussen de sneeuw door piept. Neem het op in het geheel en maak het je onderwerp.

Blijf oefenen

Je fotografische blik kun je verbeteren, vooral door veel te oefenen. Uiteindelijk zul je een eigen stijl ontwikkelen, maar sowieso is het goed om zoveel mogelijk uit te proberen. Je leert van de verschillende disciplines en kan meteen uitvinden wat bij jou past. Uiteindelijk leer je je camera blind kennen en kun je hem volledig intuïtief gebruiken.

Maak veel foto’s en beoordeel ze kritisch. Kijk altijd en overal goed om je heen. Zit je in de wachtkamer van de dokter? Kijk eens naar het licht. Waar zou je gaan staan voor een foto? Hetzelfde in de supermarkt; hoe zou een foto op deze plek eruit (moeten) komen te zien? Zo train je je eigen blik als fotograaf totdat het een tweede natuur wordt.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy