Ga eens in het gras liggen

Bloemenfotografie: tips die je nodig hebt

Remco Stunnenberg 2608

De eerste bloemen van dit jaar schieten uit de grond. Leuk en fleurig en zeker fotogeniek. Maar hoe zet je een bloem mooi op de foto?

Bloemenfotografie

Bloemen staan stil en bewegen niet en je kunt ze verplaatsen naar een plek met genoeg licht. Makkelijk toch? Klopt, zo makkelijk is het ook, maar wil je jezelf onderscheiden, dan moet je toch wat meer je best doen. Als je vanaf een gemiddelde afstand fotografeert, een gemiddelde compositie hebt en met gemiddelde camerasettings fotografeert, dan krijg je ook gemiddelde foto's en dat gaat na een tijdje vervelen. Kies dus voor een uitdagende compositie, ga eens in het gras liggen, fotografeer de bloem van boven of zoek een interessante voor- of achtergrond. Dit maakt jouw bloemenfotografie een stuk specialer.

Bloemen

1: De gear

Hoewel een goede macrolens vaak schitterende resultaten geeft is het niet altijd nodig om een macrolens te gebruiken bij bloemenfotografie. Je kunt ook een normale zoomlens gebruiken. Een statief gebruiken is daarbij erg handig, want lichte trillingen worden verveelvoudigd als je fotografeert met een zoom- of telelens. Je foto wordt dus sneller onscherp, ook als je in een onprettige positie ligt. Probeer ook eens een egale achtergrond te creëren, zoals een grijze of blauwe. Zo komt de bloem los van de achtergrond en springt 'ie er echt uit! Daarnaast is een plantenspuit met water een zeer handig hulpmiddel om druppels of om 'mist' te laten zien in je foto. Think outside the box en maak je foto's interessant! Een goede compositie brengt je pas halverwege, maar het blijft belangrijk om over je compositie na te denken. Een goede of slechte compositie kan je foto maken of breken. Hou dus nog steeds rekening met bijvoorbeeld de regel van derden of loze ruimte.


2: Zorg voor diepte

Het voordeel van het gebruiken van een zoomlens bij bloemenfotografie is dat je makkelijk je onderwerp dichterbij kunt brengen en veel diepte in je foto kunt creëren. Door gebruik te maken van Live View kan je dit meteen zien terwijl je je compositie kiest. Creëer niet meteen teveel diepte, want het kan zijn dat een deel van je voorgrond daardoor ook onscherp wordt terwijl je dat misschien niet wilt. Afhankelijk van je diafragma kan je de scherpte bepalen. Je kunt daar dus lekker mee spelen, want de bloem zal zich niet gaan vervelen en ook niet van je weglopen. Je kunt er dus de tijd voor nemen.

Bloemen

3: Creëer een boeiende belichting

Zoals altijd is het licht erg belangrijk, ook bij bloemenfotografie. Hard licht zoals direct zonlicht wil je het liefst vermijden. Het is vaak het zachte licht wat het mooiste is en dat vind je bij zonsopkomst en zonsondergang, maar dan ben je beperkt qua tijd. Gelukkig is het in Nederland vaak bewolkt en dat kan in dit geval perfect zijn, want bewolking is de beste diffuser die je in de buitenlucht zult vinden. Als je binnen wilt fotograferen, fotografeer dan dicht bij een raam. Dan komt het licht van een kant en er valt een zachte schaduw aan de andere kant waardoor je een mooi verloop van licht naar donker hebt. Ook hier is de gouden tip om lekker te gaan spelen met het licht en de schaduwen.

4: Kijk uit voor wind

Bij bloemenfotografie kan wind een spelbreker zijn. Om onscherpte door wind te voorkomen moet je werken met een snelle sluitertijd. Dit zal de beweging van de wind opvangen en toch zorgen voor een scherp beeld. Welke sluitertijd dat is, is afhankelijk van de hoeveelheid wind en licht, maar het begint bij een minimale sluitertijd van 1/250. Is de wind te hard, dan kan je altijd nog proberen om de wind te blokkeren. Hiervoor kan je bijvoorbeeld je statief gebruiken en je jas eroverheen gooien.

Bloemen

5: Bewerk je foto’s

In de nabewerking kan je de foto de finishing touch geven en je kan zover gaan als je zelf wil. Je kan de bloem subtiel bewerken, maar je kunt er ook voor kiezen om de bloem net iets meer verzadiging te geven om zo meer kleur in je foto te krijgen. Kijk ook naar je contrast en naar de lichte en donkere delen in je foto. Als je een beetje experimenteert met deze waarden wordt bloemenfotografie vanzelf een stuk interessanter en pakkender.

Bloemen

6: Geniet!

En als laatste: vergeet tijdens het fotograferen niet te genieten van het lekkere weer en het feit dat je na die koude winter nu weer lekker naar buiten kunt om je hobby uit te oefenen!

 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco