Wees niet bang voor de regen!

Fotograferen in de regen? Wij geven enkele tips!

Renzo Gerritsen 1981
Zolang je jezelf en je apparatuur kunt beschermen, kan je prachtige foto's maken wanneer het regent. In dit artikel lees je enkele tips.

Instellingen

Om voldoende diepte in zowel je voor- als achtergrond te krijgen is een diafragma tussen f 8 en f 13 aan te raden. Hiervoor kan je diafragmavoorkeuze gebruiken om je diafragma mee in te stellen en vast te zetten. Als je juist wil spelen met een kleine scherptediepte is het aan te raden om met een diafragma van f 2.8 te fotograferen, een open diafragma. Bij het gebruik van een groothoeklens kan je wijdse landschappen fotograferen. Het nadeel hiervan is dat de regen minder opvalt. Je kunt ook met een telelens fotograferen om meer detailfoto's te maken. Je kan dan geen weidse landschappen fotograferen, maar wel erg mooi met een kleine scherptediepte werken.

Wanneer je met een dicht diafragma fotografeert op een regenachtige dag, dan zal je snel zien dat je foto te donker wordt. Dit kan je oplossen door je ISO hoger te zetten als je met snelle sluitertijden fotografeert. Wanneer je metl ange sluitertijden fotografeert kan je ISO zo laag mogelijk blijven omdat een lange sluitertijd het gebrek aan licht compenseert. 

De regen in!

Wanneer je foto's maakt bij storm- of regenachtig weer kan je naar dingen zoeken omdat jouw omgeving er totaal anders uit ziet dan op een zonnige dag. Je krijgt namelijk interessante foto's door regengordijnen en windschermen. Zo kan je bijvoorbeeld van achter een raam naar buiten fotograferen, de reflecties op het natte wegdek of mensen met paraplu's  Gebruik de zoeker zodat je goed kunt zien wat je in beeld brengt en vermijd afleidende elementen zoals vuilnisbakken of afvalcontainers, tenzij ze bijdragen aan het verhaal dat je met de foto vertelt.

Bewegende objecten worden wazig als je fotografeert met een lange sluitertijd. Dit geeft je meer creatieve mogelijkheden tijdens het fotograferen en zorgt voor meer variatie in je foto's. Dit kan je ook toepassen met regen. Met een langere sluitertijd wordt de regen duidelijker weergegeven in je foto omdat je streepjes ziet in plaats van druppels. Wazige voertuigen odrama toe aan een anders statisch beeld.

Regendruppels

Bescherm je apparatuur

Tijdens het fotograferen in de regen kan je natuurlijk van onder een paraplu fotograferen of vanuit een afdak. Jij staat dan droog terwijl er mensen langs je rennen. Je kunt ook vanuit de auto fotograferen en foto's maken zoals je ziet in bovenstaand voorbeeld. Heb je ook weleens gedacht aan een 'jasje' voor je camera? Ze bestaan! Je kunt je camera een regenpak aantrekken waardoor regen geen belemmering voor je vormt. 

Wees dus niet bang voor de regen en ga erop uit! Ik weet zeker dat je met andere beelden thuis komt dan gewoonlijk.

Lees ook: Hoe fotografeer je bliksem? Wij geven je 4 tips!

Lees ook: Video: laat het sneeuwen in jouw foto's met behulp van Photoshop

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo