Tips: ook zonder statief scherpe foto’s met weinig licht

Tips: ook zonder statief scherpe foto’s met weinig licht

Liesbeth Wesdijk 2723
Een statief zou eigenlijk een standaard onderdeel van je uitrusting moeten zijn. En uitgerekend wanneer je de meest prachtige zonsondergang ziet, heb je je statief vergeten. Hier wat tips voor het geval dat zoiets je overkomt.

Natuurlijk vergaat de wereld niet als je je statief niet bij je hebt, er zijn nog voldoende mogelijkheden om ook zonder statief een prachtige foto te maken.

1) Gebruik een groot diafragma


Vaak gebruik je bij landschapsfotografie juist een klein diafragma, maar nu moet je je f-waarde zo klein mogelijk zetten en dus je diafragma zo groot mogelijk om zoveel mogelijk licht te krijgen. Het liefst in combinatie met een hoge ISO. De meeste standaardkitlenzen presteren niet erg goed in het donker, dus als je vaak op deze manier wilt fotograferen, overweeg dan de aankoop van een lichtgevoelige standaardlens, dat is echt de moeite waard.

2) Gebruik beeldstabilisatie

In principe wil je een zo kort mogelijke sluitertijd voor een scherp beeld. Maar met een langere sluitertijd vang je meer licht op je foto. Een vuistregel daarvoor is dat je sluitertijd niet langzamer mag zijn dan dezelfde fractie als je brandpuntafstand. Als je dus een 50 mm lens hebt, stel dan je sluitertijd in op 1/50 sec. Maar als je beeldstabilisatie hebt, kan de sluitertijd 2 – 3 stops langzamer. Dit maakt een groot verschil als je fotografeert met weinig licht.
 

 

3) Houd de camera op de juiste wijze vast

Met een juiste wijze van staan en de camera vasthouden kun je al veel winnen. Doe je voeten iets uit elkaar en zorg dat je stevig staat. Met je wijsvinger van je rechterhand druk je licht op de sluiterknop, met je linkerhand houd je de lens vast om deze te stabiliseren (voor linkshandige mensen is dit uiteraard andersom). Adem rustig in en uit en druk af op het moment dat je zoveel mogelijk hebt uitgeademd. Als je de mogelijkheid hebt om steun te vinden aan een paal of muur, laat dat dan zeker niet na.

4) Gebruik een hoge ISO-instelling

De ISO is het niveau van lichtgevoeligheid van je camera. Hoe hoger de ISO, des te minder licht is er nodig voor een goede belichting. Het nadeel van een hoge ISO-instelling is dat er ruis ontstaat in de afbeelding, hij wordt korrelig. Soms is dit met nabewerking te verwijderen, maar niet altijd. Ken je camera en oefen eens met de ISO-instelling. Neem dezelfde foto met verschillende instellingen en bekijk thuis vanaf welke instelling er een dusdanige ruis ontstaat dat het niet meer te herstellen is. Bij moderne camera’s ligt dat waarschijnlijk hoger dan je denkt, misschien wel pas bij ISO 800 of 1600. En soms kan ruis ook creatief zijn, zeker in zwart-wit beelden.

De uurtjes met weinig licht zijn vaak de mooiste momenten om te fotograferen. Laat je dus niet tegenhouden doordat je geen statief bij je hebt en schiet een paar prachtige opnames. Je foto's zijn welkom in de gallery, net als b.v. deze van Gieny Westra.

 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth