Hoe beoordeel je een foto?

Hoe beoordeel je een foto?

Senta Bemelman 4801
Als fotograaf is het belangrijk om kritisch naar je portfolio te kijken. Maar waar moet je precies op letten bij het beoordelen van foto’s?

Een kritische houding is belangrijk voor iedere beginnend fotograaf om te ontwikkelen. Maar om kritisch te zijn, heb je ook kennis nodig. Verdiep je in technieken en instellingen voor een breder referentiekader. Hiermee kun je jouw eigen werk beoordelen, waardoor je groeit als fotograaf. Zo leer je zwakke en sterke punten herkennen. Je kunt een foto op talloze manieren analyseren, hieronder komen een paar belangrijke punten aan bod.

Belichting en focus

De belichting is een belangrijk onderdeel van de fotografie. Kijk of de foto niet over- of onderbelicht is en of alle onderdelen goed naar voren komen. Vraag jezelf af of een wazige achtergrond door een groot diafragma bij de foto past. Bedenk daarbij waardoor meer scherptediepte een goede of minder goede overweging is bij deze foto.

Afstand

Ook de afstand waarmee je de foto maakt, is belangrijk. Vaak moet in één oogopslag duidelijk zijn wat er gebeurt in een foto. Daarbij is het soort foto dat je maakt belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld een basketballer in actie ziet, maak je liever een totaalshot waarbij de bal en mogelijk andere spelers in beeld zijn. Als je enkel het hoofd van de sporter in beeld zou brengen, missen kijkers een essentieel onderdeel van de sport die wordt gefotografeerd.

Sta bij de afstand ook stil bij de voor- en achtergrond in je foto. Komt de voorgrond goed tot uiting in het beeld en is de afstand tussen de voor- en achtergrond ook voldoende. Daarnaast is ook de ruimte tussen het onderwerp en de achtergrond belangrijk. Hiermee bepaal je ook de mate van scherptediepte. Als je met een groot diafragma fotografeert en de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond vergroot, wordt deze nog onscherper.

Scherpte

Is je foto goed scherp en niet bewogen. Hoewel sommige delen van je foto onscherp kunnen zijn, is het belangrijk dat je oplet of het belangrijke gedeelte scherp in beeld is gebracht. Niet iedere bewogen foto is slecht, maar wanneer je enkel onscherpe foto’s hebt, oogt dit niet erg professioneel. Zorg dat de focus op het juiste deel van de foto ligt.


Welke foto is beter?

Staand of liggend

Ook de manier waarop je een foto neemt, speelt mee. Sommige onderwerpen lenen zich beter voor een liggende foto. Kijk kritisch op welke manier de foto het beste eruit ziet.

Compositie

Hoe zijn de elementen in beeld geordend? Let bij de compositie op hoe het onderwerp in beeld geplaatst is en of eventueel andere onderdelen bijdragen aan een overzichtelijke foto. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van leidende lijnen of andere technieken zoals de regel van derden. Lees hier meer over de compositieregels.

Zien

Registreer en zoek verbanden. Zoals fotodetective Hans Aarsman het omschrijft moet je ‘niet kijken, maar zien.’ Heeft je foto betekenis en zijn de elementen die je in beeld ziet, bewust gekozen. Voorkom bijvoorbeeld dat storende elementen in je foto voorkomen.

Onderwerp

Is dit onderwerp interessant en hoe komt dit naar voren in de foto? Wordt het onderwerp goed naar voren gebracht door middel van de compositie, belichting of perspectief? Denk ook vanuit het perspectief van een buitenstaander en probeer vanuit zijn of haar belevingswereld het onderwerp te beoordelen. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta