Videografie: Storytelling met geluid

Videografie: Storytelling met geluid

Senta Bemelman 1581
Wanneer je vaker video’s maakt, wordt je steeds meer bewust van het belang van geluid. Leer hoe je dit element gebruikt om je verhaal beter over te brengen!

Met bewegend beeld komt een verhaal erg anders over dan bij foto’s. Een van de toegevoegde waarden van videografie is het geluid. Je kunt de sfeer bepalen en emoties versterken door de juiste geluiden of muziek.

Selectief

Wees echter selectief. Niet elk geluid is een toegevoegde waarde. Probeer bij het filmen van een dialoog bijvoorbeeld omgevingsgeluiden te minimaliseren. Dit kan door een richtmicrofoon of een draadloze variant. Daarnaast werkt het ook goed om in sommige fragmenten het geluid volledig weg te laten. Vaak staat de kijker niet stil bij stiltes of specifieke geluiden, maar wordt dit onbewust door hen begrepen. Wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt, kunnen de beelden sterker overkomen wanneer je op het moment van botsing het geluid te verwijderen.

Herhaling en versterken

Daarnaast kun je ook het verhaal beïnvloeden door middel van herhaling en het versterken of verzachten van geluiden. Herhaal een specifiek geluid voor herkenning bij de kijker. Zoals bijvoorbeeld voetstappen, dit geluid is herkenbaar en vertelt veel over een persoon die je vaak niet in beeld ziet. Ook kun je een specifieke toon bij een personage gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde fluittoon op de achtergrond terug laat komen wanneer hij of zij in beeld is, krijg je ook herkenning. De kijker weet op deze manier precies wie er in beeld is, ook al zie je het gezicht niet.

Ook het versterken en verzachten van geluiden kan bijdragen aan het verhaal. Film je een achtervolging, dan kun je de spanning opbouwen door de voetstappen steeds harder terug te laten komen. Hoe harder het geluid van de voetstappen, hoe dichterbij de persoon is. Ook het ritme is daarbij belangrijk. Begin met zachte, rustige passen en bouw dit op waardoor het lijkt alsof de persoon achter iemand aan rent.

Contrast

Door middel van geluidscontrasten kun je ook het verhaal ondersteunen. Door een contrast kan de kijker juist gefocust raken op de omgeving omdat de geluiden niet aansluiten. Ook kun je op deze manier vaak veel vertellen over een persoon op een luchtige manier, zonder woorden. Wil je wel woorden gebruiken in een fragment? Kies een lied met een songtekst die perfect aansluit op de scène. Ook hierbij werkt het vaak goed om een contrast te gebruiken. Een man in een stoere raceauto komt bijvoorbeeld erg anders over met rustige muziek met een vredelievende songtekst.

Oefenen

Oefening baart kunst. Probeer eens om het beeld uit te zetten bij de nabewerking. Focus je volledig op het geluid. Wat voel je erbij? En in hoeverre ondersteunt dit het verhaal dat je vertelt? Bedenk ook voordat je een scène opneemt welke geluiden hierbij passen. Sta ook stil bij geluiden die een emotie of karaktereigenschap van een personage kunnen versterken. Bekijk in de onderstaande video nog meer handige tips.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta