Leren: filmen met je fotocamera

Leren: filmen met je fotocamera

Aäron Nasarany 1629
Met veel camera's kun je tegenwoordig ook filmen. Met deze tips maak je nog betere video's!

Tips

Zoals we weten hebben we te maken met de belichtingsdriehoek: ISO, sluitertijd en de diafragma. Een korte samenvatting voordat we verder gaan.

ISO

De ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe groter de ISO, hoe lichter het beeld. Een hoge ISO gaat vaak gepaard met ruis. Over smaak valt te twisten. De een vindt ruis wel iets hebben, terwijl de andere meer neigt naar scherpte waarbij ruis geen schijn van kans krijgt.

Sluitertijd

De sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de sensor valt. Hoe korter de sluitertijd, hoe meer het beeld stilstaat. Dit wordt ook wel bevriezen genoemd. Een korte sluitertijd wordt vaak gebruikt bij sportfotografie en portretfotografie. Een langere sluitertijd wordt vaak gebruikt bij nachtfotografie zoals het fotograferen van de sterrenhemel.

Diafragma

De diafragma zorgt voor de hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Net als bij de voorafgaande onderdelen wordt het diafragma weergegeven in aantal stops. Wat stops nou precies zijn, kun je in dit artikel verder lezen.

Deze drie onderdelen hebben allemaal invloed als je besluit om een video op te nemen met de camera. In de video hieronder vertelt fotograaf Caleb Pike hoe elk onderdeel invloed kan hebben op de video. Bekijk de video hieronder.

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron