Leren: Een gepande foto maken

Leren: Een gepande foto maken

Fokelien Broekstra 1571
Soms wil je iets vastleggen en de snelheid laten zien. Met een korte sluitertijd bevries je de beweging waardoor het lijkt alsof jij een stilstaand voorwerp hebt gefotografeerd. Dat wil je natuurlijk niet als je bijvoorbeeld een rijdende auto hebt gefotografeerd.

Pannen

Pannen staat voor meebewegen met je onderwerp. Als een auto voorbij rijdt beweeg jij met je camera mee waardoor de achtergrond bewogen wordt, maar je voorwerp stil staat. Pannen moet je leren, reken er niet op dat het de eerste keer gelijk goed gaat. Je hebt waarschijnlijk meer dan 1 poging nodig om het gewenste resultaat te krijgen.

Foto: Tieme Snijders

Van links naar rechts of andersom

Pannen werkt het best als je voorwerp van links naar rechts of andersom beweegt. Komt een voorwerp op je af, dan zal niet alleen je achtergrond onscherp zijn, maar ook je onderwerp. Het is dus noodzakelijk dat je voor de foto op het punt staat dat je voorwerp in een rechte lijn langs je heen rijdt. Je stelt scherp op je voorwerp zodra hij in je beeld komt, daarna beweeg je de camera mee. Probeer het voorwerp midden in je beeld te houden. Maak continu opnames, des te groter is de kans dat de juiste foto erbij zit.

Instellingen

Pannen werkt het best als je een lange sluitertijd gebruikt, denk aan 1/80  of 1/60. Hierdoor heb je eerder beweging in je foto’s dan met een snellere sluitertijd. Het beste is om hiermee te experimenteren. Door het veel te doen voel je het juiste moment en de juiste sluitertijd steeds beter aan.

Deel jouw foto met pan in de lezersgallery!

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien