Meteorenzwerm Orioniden, vannacht zichtbaar!

Meteorenzwerm Orioniden, vannacht zichtbaar!

Fokelien Broekstra 1823
Vannacht is er een meteorenzwerm zichtbaar. Tussen 21:00 en 06:00 uur zijn er veel meteoren of zoals veel mensen het noemen: vallende sterren te verwachten. Het enige wat noodzakelijk is, is dat het weer meezit en het dus helder in de lucht is.

Voorbereiding

Als voorbereiding is het belangrijk dat je een plek opzoekt waar het donker is. Midden in een stad, met veel verschillende lichtbronnen werkt dit niet. Ga bijvoorbeeld naar het strand, of zoek een plek buiten de bebouwde kom. Zorg ervoor dat je jezelf warm aankleed. Het kan afkoelen tot 3 graden. Dit is natuurlijk ontzettend koud. Voor je eigen comfort kan het fijn zijn een stoel mee te nemen.

Camera

Voor je camera moet je ook een aantal voorbereidingen treffen. Neem een statief mee, laad je camera op en maak je SD-kaartje leeg! Het is zonde als je vier mislukte foto’s hebt en juist op het moment dat er een vallende ster voor je lens is, je kaartje volstaat. Ook is het handig om met een afstandsbediening of draadontspanner te werken om beweging te voorkomen. Belangrijk om te bedenken is dat je camera een manual-stand moet hebben met een lange sluitertijd en lens met een zo groot mogelijke kijkhoek (groothoek). Heb je alle voorbereidingen getroffen, dan ben je klaar om op pad te gaan.

Foto: Jeffrey Groeneweg 

De meteorenzwerm Orioniden

Vandaag rond 21:00 uur bereikt de meteorenzwerm Orioniden zijn maximum. Als de omstandigheden ideaal zijn, kun je tot 23 meteoren of vallende sterren per uur te zien krijgen. Voor de liefhebbers is het belangrijk het weer in de gaten te houden. Als het bewolkt of mistig is zullen de meteoren in Nederland niet zichtbaar zijn.

Het fotograferen

Aangekomen op de door jou uitgekozen plek, kun je jouw statief op gaan bouwen. Breng zo veel mogelijk lucht in je beeld. Het is belangrijk om een zo lang mogelijke sluitertijd in te stellen. Op plaatsen waar veel luchtvervuiling is, is je sluitertijd korter dan op plekken waar de lucht ‘schoon’ is. Wij hebben in een aantal eerdere artikelen al een aantal tips gegeven. Ook op DIGIFOTOPRO worden een aantal handige tips gegeven.

Een portie geluk

Naast een goede voorbereiding heb je bij het fotograferen van meteoren ook een beetje geluk nodig. De avond moet helder zijn tijden het maximum moment. De meteoren moeten in het beeldveld van jouw camera vallen. En je moet natuurlijk op tijd op de ontspanknop worden gedrukt. 

Wij zijn benieuwd naar jouw foto’s. Heb jij een vallende ster kunnen fotograferen? Deel je foto dan in onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien