Tips voor het fotograferen van senioren
1. To pose or not to pose
Het doel is om iemand zo natuurlijk mogelijk op de foto te krijgen. Geposeerde foto’s komen soms nogal geforceerd over. Ook is het voor veel mensen een ongemakkelijke ervaring om gefotografeerd te worden. Probeer de persoon in kwestie op zijn of haar gemak te stellen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een gesprek aan te gaan over een leuk en luchtig onderwerp zoals hun kindertijd. Op deze manier krijg je leuke, spontane foto’s.
2. Fotografeer meerdere mensen tegelijk
Omdat het ongemakkelijk is voor veel mensen om in hun eentje op de foto gezet te worden, is het des te leuker om meerdere mensen samen te fotograferen. Laat een kleinkind bijvoorbeeld met opa en oma spelen. Zo’n foto is gegarandeerd leuk voor beide generaties.
3. Maak een actiefoto
Senioren hebben hun werk verruild voor een breed scala aan hobby’s en activiteiten. Maak hier gebruik van! Fotografeer oma terwijl ze bezig is met het maken van kettingen, of opa als hij een lekker sigaretje rookt! (Foto door lezeres: Marjolein van Hekke) Spontane foto’s alom!
4. Gebruik natuurlijk licht
Als je een portret wilt maken moet je ervoor zorgen dat er voldoende natuurlijk licht aanwezig is. Een flitser kan een afleiding zijn voor de geportretteerde. Mensen kunnen schrikken en hun ogen dichtknijpen.
Als je beschikt over studiolampen zijn deze ook een goede optie om een portret te fotograferen. Probeer te spelen met het licht, laat het bijvoorbeeld van één kant komen voor een bijzonder effect, zoals op de foto hieronder.
5. Experimenteer met nabewerking
Nadat je de foto’s hebt gemaakt kun je er in bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop nog veel meer mee doen. Probeer een foto eens zwart-wit te maken. Soms zijn kleuren iets te fel of te hard. Zwart-wit is dan vaak rustiger.
Je kunt ook effecten gebruiken om een bepaalde sfeer te creëren. Ga lekker experimenteren in een bewerkingsprogramma.
Meer weten over portretfotografie? Lees dan hier verder!