Fotografeer sneller door manueel focussen

Fotografeer sneller door manueel focussen

Senta Bemelman 1716
Autofocus kan een doorn in het oog zijn. Door te langzame scherpstelling mis je bijvoorbeeld net dat unieke moment. Manueel scherpstellen is een optie om dit te voorkomen. Leer van nu de kunst van manueel focussen.

Fotograaf Lukasz Palka werkt voor EYExploreTokyo en deelt focus technieken. Een mogelijkheid is om te kiezen voor een prime lens. Dit soort lenzen hebben een vast brandpuntafstand, waardoor je sneller foto’s maakt omdat je geen afstandsinstellingen kiest. Je wordt door dit type lens geforceerd om te bewegen voor een goede foto. Dit beperkt de fotograaf, maar is een goede leerschool.

Tijd

Manuele focus is niet zo moeilijk als het klinkt. Door veel oefenen wordt het steeds makkelijker. Daardoor ga je ook sneller fotograferen. Als je een klein diafragma (f/8 of f/11) kiest, dan hoef je niet direct op het onderwerp scherp te stellen. Doordat het diepteveld groter wordt, kun je alsnog een scherpe foto krijgen als je focus niet perfect op je onderwerp is. Als je in dit geval de autofocus gebruikt dan zoekt je camera naar de perfecte scherptediepte, wat betekent dat dit meer tijd kost.

Controle

Als fotograaf werk je door het gebruik van de manuele focus niet alleen sneller, maar ook gecontroleerder. De autofocus stelt je in staat om zelf te bepalen wat je scherp wilt stellen. De camera stelt in de matrix- of spotmodus mogelijk niet scherp op het punt dat jij in gedachten had. Het echte voordeel van manuele focus gaat echter verder dan in het moment goed focussen. Je kunt namelijk ook al focussen, ver voordat je een foto maakt. Daarvoor heb je enkele technieken om dit voor elkaar te krijgen. Dan hoef je nog minder tijd aan focussen te besteden. 

zonefocussen

Kies een zone van een scherpstelbereik tussen drie en vijf meter. Neem een positie aan waarin het onderwerp zich binnen die afstand begeeft. Alles in beeld is nu scherp. Deze techniek kan met een zoomlens uitgevoerd worden, maar dit werkt in de praktijk lastiger dan met een prime lens omdat de zoomlens minder makkelijk is voor een wisselend standpunt. 

Hyper Focal Distance

Door een diafragma van f11 te kiezen, is alles binnen een afstand van 2 meter scherp. Door dit kleine diafragma is het mogelijk om zonder noodzaak voor focus in goed-belichte omgevingen. Dit wordt ‘Hyper Focal distance’ genoemd. In gevallen waar een laag diafragmagetal nodig is, dan kun je beter zonefocussen.

Vanaf de heup fotograferen

Door de bovenstaande technieken te leren, ben je op gegeven moment niet meer afhankelijk van je zoeker. Dan kun je proberen om vanaf je heup te fotograferen. Je maakt de compositie in gedachten en visualiseert hoe het beeld eruit gaat zien. Dit lijkt op het eerste gezicht zoeken naar een gelukstreffer, maar is in combinatie met zonefocussen een weldoordacht plan. Deze techniek is lastig en het doel is niet om enkel op deze manier te fotograferen. Maar het is handig voor het fotografisch inzicht volgens Lukasz.
Lees meer over de technieken op de website van de fotograaf. 


afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta