Warren Richardson winnaar World Press Photo 2015
Warren Richardson is de winnaar van World Press Photo 2015. Aan de winnende foto is minimale nabewerking toegepast, er is slechts gewerkt met image grayscale en aanpassing van levels in Photoshop. De Australische fotograaf won met zijn foto van de reis van twee Syrische vluchtelingen. Op de grens tussen Servië en Hongarije draagt de ene man een baby van Servië naar de ander in Hongarije. Hoewel de fotograaf een Canon 5D DSLR gebruikte, moest hij op analoge wijze te werk gaan om batterij te sparen. De foto maakte hij vanaf zijn borst, zonder door de zoeker te kijken, om de camera te stabiliseren.
Opvallend genoeg werd de foto niet gepubliceerd in kranten of online. Warren had de foto naar twee persbureaus gestuurd, maar er volgde enkel radiostilte. Hij had verwacht dat het werk wel gepubliceerd zou worden, maar niet dat hij de World Press Photo zou binnenslepen. De winnaar denkt zelf dat het ligt aan de timing van zijn aanbod, hij moest immers eerst terug naar Budapest om de foto te bekijken en te bewerken.
De winnende foto heeft Warren zelf niet ingestuurd. 'Mijn partner zag de foto en wist gelijk dat dit dé foto was. Ze heeft een goed oog voor beeld. Zelf ben ik veel te kritisch over mijn eigen werk. Ik had ook niet verwacht dat mijn foto zou winnen, er was veel ruis op te zien.'
Foto © Warren Richardson
Vrijheid
'Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers zijn belangrijk in de wereld, vooral nu', aldus Lars Boering, directeur van World Press Photo. 'We kregen inzendingen uit 128 landen en ongeveer 83.000 foto’s kwamen voorbij op de jurytafel. De nadruk ligt op eerlijke foto’s en daar nemen we verantwoordelijkheid voor. Daarom willen we meer transparantie en brengen we dit jaar een rapport uit.' In 2013 barstte controversie los rondom de winnende foto en stond het thema fotomanipulatie centraal. Bij wedstrijden is nabewerking een gevoelig punt, zoals het Photoshop incident bij de Nikon fotowedstrijd. Naast het rapport is ook het ethisch protocol aangescherpt volgens Lars. Dit jaar wordt een nieuw reglement gebruikt om controversie te voorkomen. Daarnaast wordt op de website van de World Press Photo toegelicht in welke mate nabewerking is toegestaan.
Vluchtelingencrisis
Dit jaar was het thema vooral de Syrische vluchtelingencrisis. Ook de aanslagen in Parijs komen terug in foto’s zoals die van Corentin Fohlen die met zijn foto’s van de anti-terreurvredesloop in Parijs de tweede prijs voor Spot News Singles won.
Overzicht winnaars
Het volledige overzicht van de winnaars per categorie is te vinden op de website van de World Press Photo.