digifoto Starter Awards

Nikon SnapBridge 2.0

Redactie digifoto Starter 1424
Toegegeven: ook andere merken hebben tegenwoordig software die foto’s kan downloaden. Maar Nikon was de eerste van de nog bestaande camerafabrikanten die met Bluetooth LE werkte en is ook de eerste die nu een volledig nieuwe versie van de software heeft uitgebracht. Tijd voor een hernieuwde – uitgebreide – kennismaking.

Smartphones maken lang niet zulke mooie foto’s als reflexcamera’s, maar één ding doen ze beter: de foto’s staan onmiddellijk op je smartphone, zodat je ze meteen op social media kunt gebruiken. Dat laatste kan heel vervelend zijn. Stel: je hebt een feestje, waar jij degene bent die de foto’s moet maken. Dat kan een huwelijk zijn, maar ook een verjaardagspartijtje van je kinderen. Nee, laten we zeggen: de feestelijke opening van het nieuwe bedrijfspand van je werk. Je gaat dus de mooiste foto’s maken. Wat iedereen nu van je wil, is dat je die foto’s zo snel mogelijk op Facebook of andere social media plaatst. Je neemt dus je laptop mee, zet die in een hoek en begint vol enthousiasme te fotograferen. Na enige tijd word je erop aangesproken dat de foto’s op Facebook er zo belabberd uitzien. Dat is vreemd! Je hebt nog helemaal geen foto’s geüpload? Nee, jij niet, maar juffrouw Jannie wel. Stom, had je ook maar eerder naar je laptop moeten lopen en je foto’s op Facebook moeten zetten. Maar ja, dan had je allerlei momenten gemist.

Dit is precies waar Nikon SnapBridge in de picture komt. Met SnapBridge kan je rustig verder fotograferen en de foto’s versturen naar jouw smartphone (of naar die van iemand anders). Vervolgens kun je beelden eenvoudig en snel op Facebook plaatsen. Via deze software verstuur je jouw foto’s automatisch naar je smartphone zonder dat je daar enig omkijken naar hebt. SnapBridge gebruikt Bluetooth LE, en heeft dus nauwelijks effect op de lading van je camera-accu. Bovendien hoef je geen extra handelingen te verrichten. Het uploaden gaat zelfs door terwijl je de camera uitzet. Wanneer je de batterij uit de camera haalt, bijvoorbeeld om van batterij te wisselen, dan gaat het uploaden verder zodra je een nieuwe batterij geplaatst hebt (dit kún je allemaal uitzetten, maar dat wil je niet). Daarnaast zorgt Nikon SnapBridge voor de overdracht van GPS-gegevens naar je foto’s (als je dat wil) en voor de synchronisatie van de tijdsinstelling van je camera met die van je smartphone (idem). Om kort te gaan: met SnapBridge maak je van je Nikon een smartphone, maar dan wel eentje die veel betere foto’s maakt.

Dat werkte allemaal al in versie 1 (geïntroduceerd met de Nikon D500 in januari 2016), maar de koppelingsprocedure was – vooral door beperkingen in iOS en Android – vrij ingewikkeld. Nu is er dus versie 2 (en hoger, want er zijn voortdurend updates) waarbij de koppeling een stuk eenvoudiger is geworden. Deze versie biedt bovendien meer mogelijkheden. We gaan kijken wat de nieuwe versie doet, hoe goed het werkt en hoe je hem kunt gebruiken.

Nikon Snapbridge 2.0 kan drie dingen:

  • foto’s naar je smartphone en naar Nikon Image Space versturen en delen
  • GPS- en tijd van je smartphone gebruiken 
  • je smartphone gebruiken als afstandsbediening van je camera

Downloaden en uploaden

Het downloaden kent verschillende aspecten. De eerste is het versturen van je foto’s naar je smartphone. Gezien vanuit je smartphone noem je dat downloaden, maar vanuit de camera is het uploaden. Het is maar net hoe je het bekijkt. Dat kan op de achtergrond terwijl je ze maakt. Wil je dat niet, dan kun je op je cameramonitor foto’s uitkiezen voor verzending en vanaf dat moment verloopt het proces weer automatisch op de achtergrond.

Het grote verschil met de vorige versie is dat de koppeling met de smartphone veel eenvoudiger is. Niet alleen bij de eerste keer, maar vooral wanneer je later via Bluetooth moet overschakelen maar Wifi, omdat je grote bestanden wilt versturen of de afstandsbedieningsfunctie wilt gebruiken. Dat gaat nu volledig automatisch. Vanaf je smartphone kun je echter ook (alweer automatisch) je foto’s uploaden naar Nikon Image Space. Dat is een gratis dienst, die je kunt gebruiken als back-up, maar ook om je foto’s te delen. Je kunt een onbeperkt aantal foto’s versturen, zolang ze maar niet groter zijn dan 2MB. Nikon-klanten hebben 20GB aan gratis ruimte.

Foto’s die je verstuurt naar je smartphone mogen wel groter zijn dan 2MB. De standaardinstelling is echter dat SnapBridge een kleinere kopie verstuurt en dat is ook voldoende voor bijna alle social media toepassingen. Bij grotere bestanden kost het versturen natuurlijk ook meer tijd. Bestanden van 2MB worden snel genoeg verstuurd om gewoon door te fotograferen. Een beperking is wel, dat het alleen maar werkt met JPG’s. RAW’s kun je wel maken met de afstandsbedieningsfunctie binnen SnapBridge, maar je kunt ze niet downloaden. Dat kan overigens wel via een Wifi-hack. Wil je dat op een professionele manier doen, dan kun je beter een speciale wifi-zender kopen (bijvoorbeeld de WT-7 voor de D500). Uiteraard kun je wel je RAW’s bewerken op je camera en die dan weer opslaan als jpg en selecteren voor verzending.

GPS- en tijd van je smartphone gebruiken

De tijd dat je een apart GPS-apparaat bij je camera moest kopen of dat een GPS-chip ingebouwd moest worden, is met Smartbridge voorbij. Je hoeft er alleen maar te ervoor te kiezen om de gegevens van je smartphone te gebruiken. De GPS-gegevens kunnen dan van je smarphone naar de camera worden overgebracht  en staan dan niet alleen in de foto’s die je naar je smartphone verstuurd, maar in de foto’s op je camera en in het cameramenu. Zo kun je dus tijdens je bergwandeling precies zien op welke hoogte je foto’s gemaakt zijn maar uiteraard ook alle andere GPS-data. De synchronisatie van de tijd is ook erg handig, helemaal wanneer je foto’s maakt met de camera en je smartphone of met twee camera’s. Op die manier komen ze vanzelf in de juiste volgorde te staan.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is met Nikon SnapBridge 2.0 enorm verbeterd.  In het verleden kon je er alleen maar foto’s mee maken in de automatische stand. Nu kun je alle standen gebruiken (tijdvoorkeuze, diafragmavoorkeuze, maar ook helemaal handmatig of automatisch) en kun je tijd, diafragma, ISO-waarde en witbalans aanpassen. Je kunt ook instellen dat er een zelfontspanner gebruikt wordt, zodat je niet met je smartphone in je hand op de foto hoeft.

Conclusie

Nikon SnapBridge is met versie 2.0 volwassen geworden. De eerste versie was zijn tijd vooruit; iOS en Android waren er nog niet helemaal klaar voor. Nu werkt het allemaal heel eenvoudig en foutloos. Ook de afstandsbediening is nu geschikt voor vrijwel alle opgaven. Deze software maakt een Nikon-camera tot een ideaal instrument om supermooie foto’s onmiddellijk te delen, zodat iedereen er voordeel van heeft. Op dit moment lijkt Nikon hierin voorop te lopen, maar we gaan in de toekomst ook naar soortgelijke software van andere merken kijken.

Info: Nikon.nl

Beoordeling Nikon SnapBridge 2.0

Getest in digifoto Starter 2.2018

+Eenvoudige koppeling met je smartphone
+Veel handige mogelijkheden

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie