Nieuwe smartphone dus een nieuwe camera

Redactie 1114
Elk jaar komen er betere smartphones op de markt. De laatste ontwikkelingen lijken zich voornamelijk te focussen op de camera prestaties van de smartphones.

Gezien de kleine ontwikkelingen in de modellen die we de laatste jaren merken is dat natuurlijk niet heel onlogisch. Met uitzondering op de herintroductie van de vouwtelefoon door Samsung, tonen de Android en Apple smartphones namelijk niet bijster veel verschil met vorige modellen. Neem bijvoorbeeld de iPhone 313 serie. De vier modellen zijn bijna exact hetzelfde als het vorige jaar (iPhone 12).

De verschillen moeten dus ergens anders zitten. Wat er overblijft zijn de binnenkant en de camera prestaties. Dat de binnenkant is veranderd is natuurlijk logisch, want een nieuwe smartphone die niet sneller is, is vreemd. Toch gaat in de meeste gevallen over kleine verschillen. Nieuwe en snellere chips, grotere opslag en batterij, betere software: het zijn allemaal features waarvan het normaal is dat nieuwe modellen ze zullen krijgen.

Soms zijn de veranderingen op het gebied van schermkwaliteit, snelheid en batterijduur groot, maar de laatste tijd lijken de veranderingen op camera-gebied groter. Ben je zelf op zoek naar een smartphone met uitstekende camera met een nieuw mobiel abonnement of in combinatie met een sim only aanbieding, lees dan verder. Hieronder bespreken we namelijk 3 smartphones waarvan de camera-prestaties ver boven de andere ontwikkelingen uitsprongen.

Mocht de kennis van camera-prestaties nog niet op een rijtje hebben? Klik dan hier voor uitleg over diafragma. Geïnteresseerd in andere artikelen die je helpen je fotografie naar een hoger niveau te tillen? Klik hier om je vaardigheden te verbeteren.

1. iPhone 13 Pro (en Pro Max)

Met de nieuwste iPhone van dit moment zit je op camera-gebied het best, maar ook de beschikbaarheid van welgeteld 1TB aan opslag, maakt de nieuwe iPhone 13 Pro een waar apparaat om veel goede foto’s en films mee te maken.

Camera prestaties

Achter:

- 12 MegaPixel (f/1.5, 26mm wijd)

- 12MP (f/2.8, 77mm telefoto en 3x optische zoom)

- 12MP (f/1.8, 13mm ultrawijd)

- 3D LiDAR scanner

Voor:

- 12MP (f/2.2, 23mm wijd)

- SL 3D

Camerasoftware prestaties

Naast foto’s maken in portretmodus kun je nu ook filmen in deze stand. Ook wordt macrofotografie mogelijk door de ultragroothoeklens en verbeterde sensoren.

2. Samsung Galaxy S21 Ultra

Deze Android smartphone heeft naast een goed besturingssysteem, schermresolutie, RAM, opslag en batterij ook nog eens een uitstekende camera. Het meest opvallende: de zoomcamera.

Camera prestaties:

Achter:

- 108 MegaPixel (f/1.8, 24mm wijd)

- 10MP (f/2.4, 72mm (telefoto) diafragma)

- 10MP (f/4.9 diafragma en 10x optische zoom)

- 12MP (f/2.2, 13mm ultrawijd

Voor:

- 40 MegaPixel (f/2.2, 26mm wijd)

Camerasoftware prestaties: veel verschillende modi, met ‘Director’s view’ als voorbeeld waarmee je tegelijk kunt filmen met de voor- en achtercamera

3. Huawei Mate 40 Pro

Een iets oudere telefoon, maar zeker een goede op het gebied van camera prestaties. Hoewel niet de beste smartphone, blinkt deze uit met zijn camera.

Camera prestaties:

Achter:

- 50 MegaPixel (f/1.9, 23mm wijd)

- 12MP (f/3.4, 125mm periscopische camera met 5x optische zoom)

- 20MP (f/1.8, 18mm groothoekcamera)

Voor:

- 13MP (f/2.4, 18mm)

Camerasoftware prestaties: zeer veel keuze uit verschillende scenario’s en andere fotomodi.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie