Abstractie en details in de dierentuin

Natuurgetrouwe foto's maken in de dierentuin (deel 2)

Julian 3165
Exotische dieren fotograferen we natuurlijk het liefst in de natuur. Om dat voor elkaar te krijgen zal je echter verre en kostbare reizen moeten maken. Wij laten je zien hoe je in de dierentuin ook natuurgetrouwe foto's kunt maken. In dit tweede deel gaan we aan de slag met abstractie en details.

Meestal proberen we als we dieren fotograferen, ze zo goed en compleet mogelijk op de foto te krijgen. Bij grote dieren kan het heel lastig zijn om dit te doen zonder dat je een storende achtergrond met bijvoorbeeld hekken en mensen in beeld krijgt. Een leuk alternatief is om juist in te zoomen op een deel van het dier. Bijvoorbeeld de strepen van een zebra of de patronen van een giraffe. Dat kan mooie abstracte beelden opleveren, zeker als je op de computer het contrast van de foto nog even flink verhoogt.

Giraffe

Door flink in te zoomen op deze giraffe hebben we een abstracte foto gemaakt, waarbij vormen en lijnen het onderwerp vormen. Ondanks dat je niet het hele dier ziet is het onmiskenbaar dat er een giraffe op de foto staat.

Giraffe detail
Camera: Samsung WB850F
Brandpunt: 483mm
Diafragma: f/5.9
ISO: 100
Sluitertijd: 1/125

Jonge wallaby

Een jonge wallaby schuilt in de buidel van zijn moeder. Om deze close-up te maken hebben we een laag standpunt gekozen. Zou je de foto van bovenaf maken, dan is het moeilijk om het diertje goed in beeld te krijgen. Probeer op ooghoogte te komen met je onderwerp, zo kan de kijker zich meer inleven in het dier.

Jonge wallaby
Foto: Isadora Escorza
Camera: Samsung WB850F
Brandpunt: 320mm
Diafragma: f/5.5
ISO: 160
Sluitertijd: 1/90

Lees ook:

Natuurgetrouwe foto's maken in de dierentuin (deel 1)