natuurfotografie accessoires voor jouw volgende avontuur

Natuurfotografie accessoires

Redactie digifoto Starter 1485

Natuurfotografie - Je geeft veel geld uit aan een betrouwbaar camerasysteem en fijne objectieven die precies passen bij jouw wensen… Maar wat door veel fotografen vergeten wordt zijn de accessoires die het leven van een fotograaf toch net een beetje makkelijker kunnen maken én de levensduur van je apparatuur kunnen verlengen. Wij hebben de must-have accessoires voor jouw volgende natuuravontuur op een rijtje gezet.

Als je de natuur intrekt, eis je veel van jezelf én van je apparatuur. Goede kleding en stevige schoenen zijn natuurlijk een must, daar je je vaak op smalle en gladde paden zult begeven. Natuurlijk ga je voorzichtig om met je apparatuur, maar een smak is zo gemaakt en dan kun je je gear maar beter goed beschermen.

Cameratas voor natuurfotografie

Allereerst is een cameratas een onmisbaar accessoire voor iedere fotograaf. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Voor natuurfotografen bevelen wij ten alle tijden een stevige rugzak aan. Die draag je op je rug, waarbij je het gewicht goed kunt verdelen over beide schouders, wat je echt gaat merken op een lange trektocht. Ook handig: een rugzak maakt je minder breed dan bijvoorbeeld een schoudertas, die je naast je draagt, en je hebt beide handen vrij. Let alleen op bij het bukken voor laaghangende takken, een goed zittende tas draagt vaak zo prettig dat je vergeet dat je hem omhebt en dat je daardoor toch iets verder moet bukken om niet verstrikt te raken!

Mindshift Backlight 36L voor natuurfotografie

De Mindshift Backlight 36L is een ideale camerarugzak voor buitenfotografen die op zoek zijn naar optimaal comfort en gebruiksgemak. In de tas is ruimte voor één of twee spiegelreflexcamera's, vier tot zes objectieven, een flitser en extra camera-accessoires. Bovendien kun je makkelijk bij je apparatuur via de achterzijde van je tas. Dat zorgt voor een extra veilig gevoel. De tas draai je door middel van de tailleband van je rug naar je buik en op deze manier kun je de tas kantelen en je camera pakken zonder dat je de tas hoeft neer te leggen. Het grote voorvak van de MindShift Backlight heeft een inhoud van 11L en is ideaal voor het opbergen van bijvoorbeeld je jas.

F-stop Tilopa

De allround F-Stop Tilopa is perfect voor fotografen die veel op reis zijn en daarbij grote hoeveelheden apparatuur meeslepen. De Tilopa is stevig, veelzijdig en heeft een slim ontwerp met extra vakken. Behalve twee comfortabele schouderriemen heeft de rugtas ook een riem met een snelle sluiting over de borst voor extra stabiliteit. De Tilopa biedt een snelle toegang tot je apparatuur en dankzij het interne aluminium frame kun je extra veel gewicht dragen. Behalve je camera en objectieven, kun je ook levensbehoeftes zoals eten en drinken kwijt in je tas. Om je tas naar eigen wens in te delen, heeft F-stop meerdere formaten ICU's ontwikkeld die apart verkrijgbaar zijn. 

Statief voor natuurfotografie

Het gebruik van een statief voorkomt bewegingsonscherpte die kan ontstaan bij het uit de hand fotograferen. Ook stelt het statief je in staat om prachtige lange-sluitertijd opnamen te maken. Welk statief past bij jou? Daar is geen eenduidig antwoord op. Net als bij het uitzoeken van een goede camera, objectief of cameratas moet je bij de aanschaf van een statief rekening houden met jouw wensen. Ga je op reis of de natuur in? Dan wil je een licht en compact statief: denk aan carbon fiber. Nadeel van een licht (reis-)statief is dat deze gemiddeld iets minder hoog zijn en ook minder draagvermogen bieden.

3 Legged Think Punks Brian

De 3 Legged Thing Punks Brian is een echt reisstatief. Het is ontworpen om zowel lichtgewicht als compact te zijn, maar toch stabiel genoeg voor grote camera's met lange objectieven. In de reguliere spreidingshoek van de poten geldt een draagvermogen van 14 kilo, bij andere spreidingshoeken neemt het draagvermogen af. De rubberen draaiknoppen om de pootsecties te verstellen verbeteren de grip en zijn een goede bescherming voor de handen bij koud of warm weer. De Brian is veelzijdig, duurzaam en sterk. Dankzij de omkeerbare middenkolom, kun je gemakkelijk aan de slag met macrofotografie. Daarnaast is één van de poten van de Punks Brian afneembaar om te gebruiken als monopod.

Een alternatief voor een statief kan de rijst- of zandzak bieden. Het is ideaal voor vliegvakanties. Je kunt immers een kleine lege zak meenemen en deze op je bestemming vullen. Je hebt rijst- en zandzakken in verschillende soorten en maten. De V-shape (broekmodel) is speciaal ontwikkeld voor plaatsing op de rand van een autoraam of venster van een kijkhut. De Caruba rijstzak in V-shape is gemaakt van sterk waterafstotend materiaal en vulbaar met bijvoorbeeld rijst, bonen of zand. 

Meer accessoires voor natuurfotografie

Naast deze basisaccessoires zijn er eindeloos veel losse, kleine (maar belangrijke) accessoires te verkrijgen voor natuurfotografie. Denk bijvoorbeeld aan een heuptasje om je telefoon en pasjes in op te bergen, een raincover voor wanneer het weer niet meezit of een hardcase voor je geheugenkaartjes. De perfecte bescherming voor je dierbare foto's! De Caruba Multi Card Case is geschikt voor vier Compact Flash (CF-)kaarten of acht SD-geheugenkaarten.

Solar Powerbank 20.000mAh

In de natuur wil je natuurlijk niet zonder stroom komen te zitten. Met de Powerbank externe accu, die te verkrijgen is bij saake-shop.nl heb je de meest krachtige Powerbank accu van dit moment. De Powerbank heeft een capaciteit van maar liefst 20.000mAh. Deze kan meerdere keren apparaten zoals je smartphone en GoPro en gelukkig ook de accu van je camera opladen. Het enige wat je nodig hebt is een acculader met USB-aansluiting. De powerbank werkt ook op zonne-energie, waardoor je zelfs apparaten kan opladen als je je echt in-the-middle-of-nowhere bevindt. De meeste actioncams hebben een directe aansluiting op de Powerbank waardoor je hem rechtstreeks, zonder tussenkomst van een acculader kan opladen. Het apparaat beschikt over 2 USB-poorten: waardoor je twee apparaten tegelijkertijd kan opladen.

Natuurfotografie: Verstoppertje spelen

Dieren spotten valt of staat met wie het eerste spot. Loop je in je felgekleurde t-shirt al fluitend door het bos, zal je geen ree, wild zwijn of welk ander schuw dier zien. Trek je echter camo-kleding aan en houd je jezelf muisstil, zal de kans al aanzienlijk groter zijn. Wil je echt goed verstoppertje kunnen spelen? Kijk dan eens naar onderstaande accessoires.

Bresser Y-21 Camouflagetent

De Bresser Y-21 is een opklapbare camouflagetent die de ideale bescherming biedt om ongestoord de ideale natuuropnamen te kunnen maken. De tent heeft een afmeting van 100cm breed en150cm hoog (dus goed om in te zitten) Hij heeft een grote deur met rits en een opname/uitkijkluik. Met een handige beweging is de tent in te vouwen tot een formaat van slecht 60cm diameter.

HBN Kameleon Camouflagenet Luxe

Je hebt camouflagenetten en camouflagenetten. De meeste netten zijn erg grofmazig, open, blijven snel haken en zijn van een hard wordend plastic gemaakt. Wij komen nu met een uitvoering die een eind aan deze nadelen maakt; het kameleon camouflagenet. Het sterke net is vervaardigd op een ondergrond van zwart fijnmazige netstof waar overheen de zachte en perfect camouflerende 3D-blaadjesstructuur is gemaakt. De zwarte ondergrond zorgt ervoor dat je gezicht nog meer aan het zicht onttrokken wordt. Het net is ideaal om tussen bomen of struiken te hangen of snel over je heen te werpen maar ook als extra camouflage van je schuiltent. Door de fijne structuur blijft het net niet steeds haken achter je statief en dergelijke. Het camouflagenet wordt geleverd in de bekende handige draagtas.

Tags: natuurfotografie, natuurfotografie accessoires, natuurfotografie must haves

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie