Modellen met donkere huid

Redactie 2940
Hoewel vroeger een donkere huid niet standaard was in de fotografie en niet eens geschikt was voor alle apparatuur, wordt het tegenwoordig steeds meer omarmd; door fotografen maar ook door de modellen met donkere huid zelf.

Fotografie van modellen met een donkere huid

In de geschiedenis van de fotografie werden de apparatuur en de processen in de portretfotografie vaak bedacht met een lichtere huid in gedachten. Buzzfeed's ‘As/ Is’ heeft een video gemaakt waarin er een fotoshoot is gedaan met modellen met een donkere huid. In de video wordt gedeeld wanneer hun huidskleur slecht tot uiting kwam op beeld, puur omdat de camera’s daar eigenlijk niet op ingesteld zijn.

De modellen met donkere huid delen veel voorkomende ervaringen die ze allemaal meegemaakt hebben en herkennen, zoals een overbelicht gezicht, slecht belichte portretten, vreemde tinten en juist onderbelichte gezichten bij groepsfoto's. Deze problemen ontstaan allemaal wanneer ze werken met fotografen en retouchers die geen of weinig ervaring hebben met het maken van portretten van mensen met een donkere huid.

Standaard beeld door 'Shirley card'

Een lichte huid is de chemische basislijn voor filmtechnologie geworden en voldoet aan de behoeften van de dominante markt. Het ontwikkelen van kleurenfilmtechnologie vereiste bijvoorbeeld een Shirley card. De Shirley card werd in de jaren 1950 bedacht door Kodak, toen ze een nieuwe manier wilden om hun apparatuur goed te laten kalibreren in al de onafhankelijke laboratoria. De kaarten waren eigenlijk fotonegatieven die werden ontwikkeld om de kleurdichtheid, de toon en het contrast te testen. Het originele Kodak-model heette Shirley en de naam bleef hangen.

Wanneer je je foto of video uitgaf om ontwikkeld te worden, gebruikten labtechnici het beeld van een blanke vrouw met bruin haar, Shirley dus, als de meetlat waarmee ze de kleuren hebben gekalibreerd. Kwaliteitscontrole betekende ervoor zorgen dat het gezicht van Shirley er goed uitzag.

The Times stelt dat hoewel Kodak halverwege de jaren negentig een multi-raciale Shirley Card uitbracht - uiteindelijk met zwart, wit, Aziatische en Latina-modellen - de verandering samenviel met de opkomst van digitale fotografie, dus het was te laat om een ​​impact te hebben op eerdere fotografische conventies als het ging om film.

Gelukkig is tegenwoordig de donkere huid juist geliefd en wordt het steeds meer omarmd. 'Onze huidskleur is niet iets om te overwinnen', zegt actrice Winter Dunn in de video. 'Het is eigenlijk een geschenk. Het wordt tijd dat we daar echt trots op zijn, en ik denk dat dat nu ingezien wordt. '

Bekijk de video van de modellen met hun donkere huid hieronder.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie