Macrofoto’s maken met je telefoon?

Christel  de Wolff 6843

Voor het maken van mooie macrofoto’s heb je niet perse een spiegelloze of spiegelreflexcamera nodig met een (duur) macro objectief. Het kan namelijk tegenwoordig namelijk net zo goed met de camera van je mobiele telefoon.

Met de komst van camerafuncties in smartphones is fotografie veel toegankelijker geworden. Waar je eerst speciaal een fototoestel moest aanschaffen om te kunnen fotograferen, heb je nu al een apparaat in huis waarmee dat kan. Bovendien heb je je mobiele telefoon vrijwel altijd bij je! 

 

Natuurlijk kun je nog steeds het beste kiezen voor een fotocamera, wanneer je serieus bezig wil zijn. Maar met de komst van steeds betere camera's in smartphones, kun je wel veel gemakkelijker oefenen zonder te veel te hoeven slepen. Kun je je telefoon ook inzetten bij macrofotografie? 

Macrofoto’s

Macrofotografie is een hele populaire tak van fotografie. Veel starters denken dat daar dure apparatuur voor nodig is en veel speciale kennis. En ja, natuurlijk behaal je de beste resultaten wanneer je weet wat je aan het doen bent en dat ook met mooie spullen kunt doen, maar je kunt ook gewoon beginnen wanneer je kennis en je spullen nog niet zo uitgebreid zijn.

Wat is macro

Macrofotografie is eigenlijk close-up fotografie. Je komt heel dichtbij een onderwerp, zodat je allerlei details ziet die je op het oog niet zag. Vooral de natuur leent zich er goed voor, je ziet veel insecten en bloemen in macro. Het voordeel is dan ook dat je er niet perse voor op zoek hoeft naar mooie locaties, in je huis, tuin of balkon kun je al prachtige macrofoto’s maken. Je hebt er normaal gesproken een macro objectief (of objectief met macro functie) voor nodig. Deze hebben een grote brandpuntsafstand maar kunnen wel dichtbij scherpstellen. Ook is een statief aan te raden, want door de vergroting wordt iedere beweging van het toestel ook enorm uitvergroot.

Macrofoto's met je telefoon

Om met je telefoon macrofoto’s te kunnen maken, had je in het verleden vaak een opzet lensje nodig. Deze kun je bestellen op talloze websites en zijn zeker niet duur. Tegenwoordig hebben de meeste telefoons meerdere camera's ingebouwd en is er altijd wel een lens die beschikt over een heuse macrovergroting. Welke vergroting je nodig hebt is afhankelijk van de onderwerpen die je wil fotograferen. Ga je bijvoorbeeld voor bloemen, waarbij je de gehele bloem nog wil kunnen zien in je foto? Dan is 7x of 10x vergroting waarschijnlijk geschikt voor jou. Wil je nog dichterbij, en meer een abstract soort foto maken? Dan kun je misschien voor nog meer vergroting kiezen.

De recent uitgebrachte OPPO Find X3 Pro 5G gaat nog een stapje verder en heeft naast een macrofunctie zelfs een echte microscoopfunctie met maar liefst 60x vergroting! Zo kun je zelfs de kleinste insecten van wel heel dichtbij bekijken, spannend! 

Lees ook: Review OPPO Find X3 Pro 5G; nieuwe definitie van smartphonefotografie

Licht

Net als bij macrofotografie met een camera, of bij fotografie met je mobiele telefoon, is licht enorm belangrijk. Je kunt het beste overdag aan de slag gaan met je macrofoto’s, als er voldoende licht is. Wanneer de zon schijnt en je schaduwen op je onderwerp krijgt, kun je misschien je lijf gebruiken om het hele onderwerp in de schaduw te zetten. Zo voorkom je harde schaduwen en is het licht mooi egaal. Als het mogelijk is kun je wellicht ook je onderwerp iets verplaatsen, bloemen kun je wellicht wat buigen of draaien.

Scherptediepte 

Over het algemeen geldt voor deze lenzen; hoe sterker de vergroting, hoe kleiner de scherptediepte. Een kleiner gedeelte van de foto wordt dus scherp. Houd daar dus rekening mee, zowel bij de aanschaf als bij het fotograferen.

Met de camera van je telefoon kun je hele goede foto’s maken. Ook macrofoto’s! Niet alles in fotografie hoeft dus enorm duur te zijn.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel