Macrofotografie: leg de kou vast

Macrofotografie: leg de kou vast

Liesbeth Wesdijk 1416

Vrieskou en een zonnetje, meer ingrediënten heb je niet nodig voor prachtige macrofoto's van de natuur. We geven je een aantal tips!

Onder de juiste omstandigheden verandert de wereld buiten in een sprookje. Zelfs de meest simpele dingen worden prachtige objecten als er zich een ijslaagje op vastzet. Als de nachten helder zijn is de kans op vorst het grootst, houd dus het weerbericht in de gaten en zorg dat je klaar bent om er op uit te trekken.

En vaak hoef je voor de mooiste shots helemaal niet ver weg te gaan.

Neem nu dit blad, bedekt met rijp. Je ziet hoe prachtig de nerven zich aftekenen, de symmetrie. Door nog dichterbij te komen, was de foto zelfs abstract geworden waarschijnlijk. Experimenteer met je positie tot je de mooiste opname hebt. Door een klein diafragma (hoog f-getal) te gebuiken, is het hele blad en alle nerven scherp.

En bij deze rozenbottel is juist een heel groot diafragma (klein f-getal) gebruikt, waardoor de focus slechts op klein gedeelte van het onderwerp ligt en de rest wazig is. Dit is het makkelijkst te doen als je een camera met 'live-view' hebt, je kunt dan via het scherm je onderwerp vergroten en zo beter je focus bepalen. Als je handmatig scherpstelt heb je meer controle.

Hoewel zacht licht makkelijker is om mee te werken, kun je prachtige creaties maken met tegenlicht. Zeker als je een donkere, egale achtergrond hebt, komt je onderwerp tot leven. Speel eens met je belichting bij dit soort foto's. Je kunt b.v. onderbelichten voor een dramatischer effect. Controleer na elke opname je histogram en pas dan eventueel je belichting aan. Deze foto is van een zeepbel, iets waar ik absoluut deze winter eens mee wil experimenteren.

De structuur van bevroren ijskristallen is moeilijk, maar ook prachtig om op de foto te zetten. Belangrijk is natuurlijk dat je geen bewegingsonscherpte hebt. Als er voldoende licht is, kun je een snelle sluitertijd kiezen. Maar als het licht niet zo geweldig is, moet je voor een statief kiezen, eventueel met afstandsbediening voor het afdrukken. Zoek ook hier weer naar de juiste compositie in je foto.

Zoals je ziet hoef je niet eens je tuin uit te gaan om mooie foto's te maken als het gevroren heeft. Heb jij, net als Monique Reinders, ook een prachtige foto gemaakt van ijskristallen of iets anders met rijp, plaats hem dan in onze gallery. Wil je meer weten over macrofotografie? Kijk dan hier eens.

 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

LiesbethWesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanLiesbeth