Macro met een klein budget
In principe gebruik je voor macro een macro objectief. Maar die kunnen best heel prijzig zijn, wat een flinke hindernis kan zijn voor sommige fotografen. Wie niet rijk is, moet slim zijn, dus we geven je tips om het wat voordeliger te kunnen aanpakken.
Draai je objectief om voor macro
Kende je deze truc al? Door je objectief om te draaien, wordt de vergrotingsfactor vele malen groter. Zo kun je vrijwel elke lens, bijvoorbeeld de kitlens waarmee je camera kwam, gebruiken voor macro. Hoef je helemaal geen geld kwijt te zijn! Er zitten wel wat nadelen aan. Als je je objectief andersom gebruikt, past deze niet in de lensvatting en zul je ‘m dus met je hand moeten vasthouden, al zijn er wel ringen op de markt om je lens aan je camerahuis te bevestigen. Hierdoor communiceert deze ook niet met de camera. Je moet je instellingen voor het diafragma maken voor je je objectief losmaakt van de camera. Scherpstellen kun je doen door de lens iets naar voren of achteren te bewegen.
Gebruik een close up voorzetlens
Een close up voorzetlens is een lens die eruit ziet als een filter. Je kunt het voorop je objectief schroeven, mits je natuurlijk de goede diameter hebt (de diameter staat op de voorkant van elk objectief). Het is eigenlijk niets meer dan een soort vergrootglas, dat ervoor zorgt dat de brandpuntsafstand verkort wordt, waardoor je dichter bij het onderwerp kunt komen. De minimale scherpstelafstand wordt verkort, waardoor je van dichtbij iets kleins beeldvullend in beeld kunt nemen.
Een koppelring
Met een koppelring gebruik je ook een objectief achterstevoren, alleen zet je de ring in dit geval tussen twee objectieven in. Hierdoor gebruik je het voorste objectief omgekeerd, zoals we eerder zagen. Je objectieven moeten wel dezelfde diameter hebben, maar dit is een heel voordelige oplossing. Koppelringen kosten vaak maar tussen de 10 en 15 euro.
Tussenringen voor macro
Tussenringen zet je tussen de camera en je objectief. Elk objectief heeft een bepaalde brandpuntsafstand of, in het geval van een zoomlens, kan elke lens bewegen tussen vooraf vastgelegde brandpuntsafstanden. Het idee van de tussenring is gebaseerd op het principe dat hoe groter de afstand tussen je objectief en sensor wordt, des te korter de minimale scherpstelafstand wordt. Je kunt dus dichterbij komen en toch nog scherp stellen. Daarmee kun je dus meer ‘vergroting’ uit je lens halen. Dichterbij is immers alles groter. Tussenringen zijn ook voordelig, zeker als er verder geen technologie in zit. Je hebt ook duurdere, waardoor je objectief en je camera met elkaar kunnen communiceren.
Macro is dus toegankelijk voor iedere fotograaf, met elk budget. Je kunt je eerste stappen zetten op het gebied van macrofotografie zonder al te veel kosten. Dat dure objectief aanschaffen kan dan altijd nog!