Macro: insecten fotograferen

Amy Schutte 3263

Macrofotografie laat ons een nieuwe wereld zien. Een wereld die ons, met het blote oog, niet opvalt. Vooral wanneer we het hebben over insecten, leren we met macro veel meer over hoe ze eruit zien en hoe ze zich gedragen. Je kunt met macro laten zien dat elke tuin of balkon het terrein is van werelden die we nauwelijks kennen. Daarom tips voor het maken van macrofoto’s van insecten.

Sta vroeg op

Veel insecten zijn koudbloedig. Dat betekent dat ze, zodra de zon opkomt, op moeten warmen om hun bloedsomloop te stimuleren. Tot die tijd zijn ze traag en weinig beweeglijk: het ideale moment om ze te fotograferen. Maar vlinders zijn juist makkelijker vindbaar rond het middaguur. Elk dier is anders dus verdiep je van tevoren in de materie.

Focus

Omdat je bij macro met en kleine scherptediepte te maken hebt, en de meeste insecten prominent aanwezige ogen hebben, is het belangrijk om scherp te stellen op het juiste punt: de ogen. Controleer de autofocus en kalibreer deze desnoods. Een kleine afwijking kan in macro enorm zichtbaar zijn. Stel eventueel handmatig scherp.

Hoek

Vanwege de beperkte scherptediepte is het verleidelijk om het onderwerp en profiel te fotograferen. Dan is immers het meeste scherp. Probeer echter af te wisselen, want soms heeft een foto recht van voren meer impact. Een schuine hoek is veilig, dan heb je het ‘gezicht’ van het dier en een gedeelte van het lijfje, als het goed is aflopend in scherpte.

Compositie

Omdat je de meeste kans hebt om insecten te fotograferen wanneer ze rusten, zul je hoogstwaarschijnlijk je opstelling maken bij een plant of boom. Let goed op de achtergrond, want ondanks dat deze onscherp wordt vormt het een groot deel van je compositie. Zorg ervoor dat er geen afleidende kleuren en vormen in het kader zitten, zeker niet in de buurt van het onderwerp. Stel de hoek of hoogte bij als dit wel het geval is, want afleidende elementen in een macro kan het beeld verpesten.

Zoek naar detail

Juist de elementen die we niet zo kunnen waarnemen maken een macrofoto sterk. Beestjes die we vaak zien en misschien hoogst irritant vinden, kunnen prachtig zijn in macro. Probeer een herkenbaar beeld te maken maar met detail, waar je bij wijze van spreken de kriebels van krijgt.

Licht

Eén van de grootste uitdagingen in macro is licht. Omdat je met (snel) bewegende onderwerpen te maken hebt en macro objectieven vaak veel licht nodig hebben. Zeker wanneer je je diafragma niet wijd open wil zetten, omdat je een grotere scherptediepte zoekt, is extra licht meegenomen. Zorg wel voor een softbox of reflecteer licht, want doordat je dichtbij het onderwerp bent ontstaan snel harde schaduwen. Probeer onderwerpen te zoeken op plaatsen waar je niet tussen de zon en het onderwerp in hoeft te staan.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy