Maak kennis met de Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM

Redactie digifoto Starter 767

Canon introduceert de RF 100-300mm F2.8L IS USM en start daarmee een nieuwe generatie supertele-zoomlenzen.

Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM biedt nieuwe flexibiliteit en prestaties in een compact en lichtgewicht design. Dankzij het zoombereik, de minimale scherpstelafstand van 1,8 meter bij een maximale vergroting van 0,16x, een constant diafragma, een robuuste constructie en een indrukwekkende beeldkwaliteit is deze lens aantrekkelijk voor professionals en fotoliefhebbers die zijn gespecialiseerd in sportfotografie – van indoorsporten tot motor- en autosport, alsook nieuws- en natuurfotografie.

Ongeëvenaarde flexibiliteit

Met een compact ontwerp en een gewicht van 2,59 kg is de RF 100-300mm F2.8L IS USM de lichtste zoomlens in deze klasse - slechts 190 gram zwaarder dan de EF 300mm f/2.8L IS II USM met vaste brandpuntsafstand. De compacte afmetingen en hoge prestaties zijn mogelijk dankzij de RF-vatting in het centrum van de EOS R-technologie. Dankzij deze innovatieve vatting kan de lens over het gehele zoombereik een constant diafragma van f/2.8 aanhouden en tegelijkertijd een razendsnelle en nauwkeurige AF en tracking garanderen. De lens is compatibel met het assortiment Canon RF-extenders. De RF 1.4x-extender kan over het gehele zoombereik worden gebruikt om een 140-420mm F4-lens te simuleren, terwijl de RF 2x-extender kan worden toegepast om een 200-600mm F5.6-lens te produceren. Daarmee is de RF 100-300mm F2.8L IS USM ideaal voor sport-, nieuws- en natuurfotografen die tijdens hun werk niet van lens willen wisselen. Daarnaast is het ook de eerste supertele RF-lens met bedieningsring en een nieuwe, aanpasbare L.FN-knop binnen handbereik – deze verbeterde aanpassingsmogelijkheden en de grotere handmatige controle sluiten aan bij de wensen en verwachtingen van professionals.

Verbeterde optische prestaties voor een indrukwekkende beeldkwaliteit

Het grote en constante diafragma van f/2.8 is ideaal voor opnamen bij weinig omgevingslicht en het regelen van de scherptediepte voor opnamen die extra impact maken. De cirkelvormige lensopening met 9 lamellen zorgt daarnaast ook voor prachtige bokeh-kenmerken. Dit wordt ondersteund door het nieuwe Image Stabilizer-mechanisme dat is gebaseerd op de IS-systemen in Canon’s supertelelenzen in de L-serie. De standaard 5,5-stops stabilisatie neemt toe tot 6-stops wanneer de lens wordt gebruikt in combinatie met de in-body beeldstabilisatie. Deze stabilisatie is mogelijk dankzij de snelle RF-communicatie en komt bovenop de mogelijkheid om bij minder licht en langere sluitertijden te fotograferen – perfect voor fotografie en videografie uit de hand bij het vastleggen van bewegende onderwerpen. Het systeem kan zelfs detecteren wanneer een statief wordt gebruikt, waarna de IS automatisch wordt uitgeschakeld. De RF 100-300mm F2.8L IS USM is Canon’s eerste supertele-zoomlens met een Dual Nano USM-motor. Omdat twee scherpstelgroepen afzonderlijk worden aangestuurd, zorgt dit voor een snelle scherpstelling en daarmee voor de hoogste beeldkwaliteit over het gehele zoombereik. Het gebruik van één fluoriet-lens en vier UD-lenzen corrigeert chromatische aberratie en dat resulteert in indrukwekkende beelden met weinig kleuronscherpte, terwijl een asferische lens van gegoten glas een hoge resolutie van het centrum tot de rand van het beeld garandeert.

Ontworpen en gebouwd voor professionals

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM staat borg voor een hoge duurzaamheid en betrouwbaarheid bij dagelijks professioneel gebruik. De lens is voorzien van stof- en weerbestendige afdichtingen om weerstand te bieden tegen slechte weersomstandigheden en zware werkomgevingen, en heeft fluorcoatings om het buitenste element gemakkelijk te kunnen reinigen. Voor de buitenkant van deze RF-lens is dezelfde hitteschildcoating gebruikt als op de EF 400mm f/2.8L IS III USM en EF 600mm f/4L IS III USM – dit is nu standaard bij alle RF-supertelelenzen, waardoor de temperatuur in de lens afneemt bij opnamen op warme locaties. De zonnekap ET-124, lens soft-case LS100-300 en lensdop E-122 bieden extra ondersteuning en bescherming.

Verbeter opnamen met de nieuwe Neural network Image Processing Tool

Voor Canon-gebruikers is ook de nieuwe Neural network Image Processing Tool uitgebracht. Deze tool is ontwikkeld met behulp van deep learning AI-technologie en Canon’s expertise op het gebied van imaging. De tool schaalt opnamen moeiteloos op met 200%. De nieuwe tool begrijpt het beeld-verwerkingsproces en de eigenschappen van Canon-lenzen, en kan een hoger detailniveau bereiken dan traditionele upscaling-processen. De tool is verkrijgbaar als onderdeel van Canon’s Neural network Image Processing plan of als een standalone app. Gebruikers met een bestaand plan krijgen zonder extra kosten toegang tot de nieuwe app. In eerste instantie is deze app alleen beschikbaar voor gebruikers van Windows 10 en 11.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM is vanaf mei beschikbaar voor een verkoopadviesprijs van € 12.199,00.

Info: www.canon.nl

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie